Verkkouutiset

Eduskunnan puhemieheksi valittu kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo (keskellä) sekä toinen varapuhemies Tarja Filatov (sd.) ja ensimmänen varapuhemies Juho Eerola (ps.) puhemiehen aitiossa eduskunnassa. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Petteri Orpo valittiin eduskunnan puhemieheksi

Väliaikainen puhemies ja mahdollinen tuleva hallitustunnustelija sai vaalissa kansanedustajilta 188 ääntä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vasta valittu eduskunta piti keskiviikkona ensimmäisen täysistunnon. Siinä puhetta johti eduskunnan ikäpuhemies, joka tällä vaalikaudella on kansanedustaja Kimmo Kiljunen (sd.).

Ensimmäisinä toiminaan kansanedustajat valitsivat kokoomuksen Petteri Orpon eduskunnan puhemieheksi.

Vaalissa Orpo sai 188 ääntä. Yhden äänen saivat edustajat Juho Eerola (ps.), Tarja Filatov (sd.), Timo Heinonen (kok.), Kai Mykkänen (kok.) ja Sinuhe Wallinheimo (kok.) kukin.

– Kiitollisena ja hyvällä mielellä tästä lähdetään töihin. Voi olla että tulee aika värikäs vaalikausi, Petteri Orpo totesi valintansa jälkeisessä tiedotustilaisuudessa.

Orpon mukaan viime vuosina jokainen edellistä seurannut vaalikausi on ollut ”hurjempi”.

– En tiedä uskaltaako sitä toivoa mitään enää… Varmaan kriisejä on edessäkin, mutta tietenkin olisi kaikkien suomalaisten kannalta parempi että maailma ympärillämme rauhoittuisi, voisimme keskittyä näihin Suoen haasteiden taklaamiseen, joita edessä on.

Puhemiehen tehtävään valitaan käytännön mukaisesti vaalikauden alussa suurimman hallituspuolueen edustaja. Hän on tehtävässä yleensä hallituksen muodostamisen ajan. Tämän jälkeen on ollut tapana, että puhemieheksi valitaan toiseksi suurimman hallituspuolueen kansanedustaja.

Täysistunnossa todettiin, että eduskuntavaaleissa valituksi tulleen Miapetra Kumpula-Natrin (sd.) tilalle on edustajan toimen ottanut vastaan Espoon Helena Marttila (sd.). Kumpula-Natri jatkaa toistaiseksi Euroopan parlamentin jäsenenä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)