Verkkouutiset

Teknologiateollisuus odottaa kasvua ja työmarkkinoille vientiliittomallia

Teknologiateollisuuden yritysten saamat uudet tilaukset olivat loka-joulukuussa lähes neljänneksen suuremmat kuin edellisellä neljänneksellä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jorma Turusen mukaan odotuksia paremmasta nostaa alan yritysten saamien tarjouspyyntöjen määrän nousu vuoden lopulla.

– Viime kuukausien tilauskehityksen perusteella teknologiateollisuuden yritysten liikevaihto on alkuvuonna suurempi kuin viime vuonna vastaavaan aikaan, Turunen ennakoi.

Teknologiateollisuuden tuoreen katsauksen mukaan alan yritysten saamat uudet tilaukset olivat loka-joulukuussa lähes neljänneksen suuremmat kuin edellisellä neljänneksellä. Tilauskannan arvo oli joulukuun lopussa kaksi prosenttia suurempi kuin syyskuun lopussa.  

Teknologiateollisuuden pääekonomistin Jukka Palokankaan mukaan Turun suuret laivatilaukset, Uudenkaupungin kasvava autontuotanto ja Äänekosken sellutehdas lisäävät tavara- ja palveluvientiä 4,5 prosenttia eli 3,5 miljardia euroa vuonna 2019 verrattuna vuoteen 2016.

– Kasvua vuotta kohden on 1,5 prosenttia, hän arvioi.

Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtaja Eeva-Liisa Inkeroisen mukaan työmarkkinatoimintaa pitää uudistaa, jotta viennin kestävälle kasvulle voidaan luoda edellytykset.

– Kaikkien työllisyydestä huolta kantavien on syytä toivoa, että meneillään olevat neuvottelut uudesta työmarkkinamallista johtavat tulokseen. Samoin on ensiarvoista, että vientiliittojen malli ohjaisi myös muiden sopimusalojen neuvotteluita ja turvaisi sitä kautta vakaata talouskehitystä ja suomalaisen tuotannon kilpailukykyä, Inkeroinen huomauttaa.

Viime vuonna vajaan prosentin kasvu

Teknologiateollisuuden yritysten liikevaihto Suomessa kasvoi viime vuonna vajaan prosentin runsaaseen 68,5 miljardiin euroon.

Teknologiateollisuuden yritysten henkilöstö supistui noin prosentin verrattuna vuoden 2015 keskiarvoon. Henkilöstöä oli viime vuoden aikana keskimäärin 286 000.

Yritykset kuitenkin rekrytoivat viime vuonna yhteensä 28 500 henkilöä. Teknologiateollisuus ry:n mukaan yrityksestä riippuen henkilöstöä on joko lisätty tai korvattu eläkkeelle siirtyneitä ja työpaikkaa vaihtaneita. 

– Rekrytoitavista puolella on korkeakoulututkinto ja puolella ammatillinen tutkinto. Nyt, ammatillista koulutusta uudistettaessa on tärkeää, että koulutus pystyy vastaamaan vientiteollisuuden laadullisiin ja määrällisiin tarpeisiin entistä paremmin ja joustavammin, Turunen painottaa tiedotteessa. 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)