Verkkouutiset

Akavan Erityisalat: Sopimuksettomat ovat jäämässä suojattomiksi

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n irtisanomilla keskusjärjestösopimuksilla on ollut olennainen merkitys myös työehtosopimusten ulkopuolisilla aloilla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Näillä sopimuksilla on voitu taata vähimmäistyöehtoja myös ”tessittömille”.

– Kun keskusjärjestösopimukset raukeavat, sopimuksettomat ovat jäämässä heittopussiksi; heillä ei ole työehtosopimuksen eikä jatkossa edes keskusjärjestösopimuksen turvaa, sanoo yksityissektorin asiamies Saara Aikio Akavan Erityisaloista.

Esimerkiksi palvelualoilla sopimuksettomien asiantuntijoiden ja ylempien toimihenkilöiden työehtoja turvaa EK:n nyt irtisanoma sopimus, jossa määritellään yleisistä työehdoista, yhteistoiminnasta ja yrityskohtaisista palkkausperusteista.

– On hyvä, jos irtisanottujen keskusjärjestösopimusten ehtoja saadaan nyt pikaisesti neuvoteltua eri alojen työehtosopimuksiin työantaja- ja palkansaajaliittojen kesken. EK:n jäsenliitoilla ei varmaankaan ole halua heikentää niitä työehtoja, joita on määräytynyt keskusjärjestösopimuksilla. Mutta kenen kanssa neuvotellaan sopimuksettomien eli ”tessittömien” jäsenten osalta, Saara Aikio kysyy.

Hänen mukaansa EK:n aikaansaama tilanne merkitsee sitä, että alakohtaiset työehtosopimukset nousevat kaikille entistäkin tärkeämmiksi.

– Toivottavasti työnantajapuolella on nyt pelisilmää rauhoittaa tilannetta. On tartuttava ennakkoluulottomasti avauksiin, joilla saadaan uusia aloja työehtosopimusten piiriin, Aikio painottaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)