Verkkouutiset

SDP:n Sirpa Paatero esittää rahoitusratkaisua kuntien homekorjauksiin

SDP:n puoluevaltuuston puheenjohtaja Sirpa Paatero esittää uutta rahoitusmallia kuntien homekiinteistöjen remonttien tai uudisrakentamisen rahoittamiseksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sirpa Paateron mukaan nyt olisi mahdollisuus valtion ja kuntien yhteisen tai useiden yhtiöiden perustamiseen, jolloin myös Kuntarahoitus voi toimia rahoittajana kiinteistöjen osalta, kunhan päätösvalta pysyy kunnilla.

Hän muistuttaa, että tällä hetkellä suurimpana ongelmana on investointien vähäisyys. Paateron mielestä tilanne pahenee tulevaisuudessa, kun maakunta- ja sote-uudistus etenevät esitetyssä muodossa.

– Tällöin kuntien mahdollisuus saada lainaa on aivan toinen, kun verotuloista ja henkilöstöstä on jäljellä puolet nykyisestä sekä osa yhteisöverosta ja soteen liittyvät valtionosuudet siirretty maakunnille, Paatero sanoi SDP:n puoluevaltuuston kokouksessa perjantaina.

Paateron mukaan nyt on kiire löytää uusia keinoja suurten infrainvestointien tekemiseen sekä kunnallisten kiinteistöjen rakentamiseen ja peruskorjaukseen.

Paatero nosti esiin myös rakennusten energiatehokkuusdirektiivin. Hänen mukaansa ”EU:ta voisi nyt hyödyntää kerrankin ihmisten arkeen vahvasti vaikuttavalla tavalla”.

– Sen direktiivin tavoite on tehdä eurooppalaisista rakennuksista energiatehokkaampia. Se on tärkeää sekä ilmaston että ihmisten asumisen ja elämisen kannalta. Remontit ja niiden rahoitus ovat tärkeä osa direktiiviä.

Paatero esittää, että remontteja varten haettaisiin lainaa Euroopan strategisten investointien rahastosta (ESIR). Esimerkiksi Ranskassa remontteja on maksettu ESIR-rahalla.

– Miksei näin tehtäisi myös Suomessa, Paatero kysyy?

Hänen mukaansa rahoituksen hakeminen ESIR-rahastosta voi olla yksittäiselle kunnalle hakeminen liian työlästä ja myönnettävät summat ovat yleensä isompia kuin yhden koulun remonttilasku. Siksi kuntien yhteisellä yhtiöllä tämä rahoitusmalli voisi olla toimiva ratkaisu.

Paateron mukaan myös Sitran taseesta voitaisiin siirtää esimerkiksi sata miljoonaa siemenrahaa SDP:n ajaman Remontti Oy:n pääomittamiseksi home- ja muista sisäilmaongelmista kärsivien päiväkotien ja perusopetuksen tilojen korjauksiin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)