Verkkouutiset

Koronavirustestausta Espoon Otaniemessä. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Tavallinen flunssa suojaa koronalta – tutkijat povaavat rokotemullistusta

Väestössä kiertävien koronavirusten synnyttämät vasta-aineet suojaavat myös uudelta koronavirukselta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tavanomaista flunssaa aiheuttavien koronavirusten synnyttämän immuniteetin on pohdittu pandemian alusta lähtien saattavan suojata myös uudelta koronavirukselta. Nyt asialle on saatu vahvistus.

Britannian Imperial College Londonin tuore tutkimus todistaa ensi kertaa, että muiden koronavirusten aiheuttaman kausiflunssan sairastaneet saavat muita vähemmän todennäköisesti SARS-CoV-2-tartunnan. Ilmiön taustalla on aiemman flunssatartunnan luoma T-soluimmuniteetti, joka näyttää siis suojaavan myös uudelta koronavirukselta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Imperial College Londonin tiedotteen mukaan tutkimus voi myös auttaa luomaan uuden sukupolven rokotteen, joka purisi nykyisiin ja myös tuleviin koronavirusmuunnoksiin.

– SARS-CoV-2-virukselle altistuminen ei aina johda tartuntaan ja meitä on kiinnostanut, mistä tämä johtuu. Havaitsimme, että suuret määrät T-soluja muista koronavirusinfektioista kuten flunssasta voivat suojata COVID-19-tartunnalta, tohtori Rhia Kundu summaa tiedotteessa.

Hän kutsuu löydöksiä tärkeiksi, mutta korostaa, että kaikkien on joka tapauksessa tärkeää suojautua virukselta rokotteilla.

Syyskussa 2020 aloitetussa tutkimuksessa seurattiin vahvistetusti virukselle altistuneita henkilöitä. Tuolloin valtaosa briteistä ei ollut vielä sairastanut virusta tai saanut rokotetta. Seuratuista henkilöistä 52 asui yhdessä PCR-testillä vahvistetun koronavirustartunnan saaneen kanssa ja oli siten varmasti altistunut virukselle. Altistuneita testattiin välittömästi ja neljän ja seitsemän vuorokauden kuluttua ja heidän verestään mitattiin aiempien flunssatartuntojen synnyttämiä T-soluja.

Seuratuista henkilöistä 26 ei saanut koronatartuntaa altistumisesta huolimatta. Heillä kaikilla havaittiin olevan veressään merkittävästi suuremmat määrät uuteen koronavirukseen reagoivia aiempien infektioiden aiheuttamia T-soluja. Toisin kuin nykyisin käytettävät koronarokotteet, kerrotaan näiden T-solujen regoivan viruksen sisällä oleviin proteiineihin sen pinnan piikkiproteiinin sijaan.

Tässä nähdään Imperial College Londonin mukaan polku kohti entistä tehokkaampia ja pidempää suojaa tarjoavia rokotteita.

Tutkimusta tekemässä ollut professori Ajit Lalvani muistuttaa koronaviruksen piikkiproteiinin kohtaavan jatkuvasti kovaa evoluutiopainetta. Viruksen sisällä olevissa proteiineissa muutoksia on havaittu paljon vähemmän.

– Uudet rokotteet, joihin sisältyy näitä säilyneitä sisäisiä proteiineja synnyttäisivät siten laajasti suojaavia T-soluvasteita, joiden pitäisi antaa suojaa nykyisiltä ja tulevilta SARS-CoV-2-varianteilta, Lalvani sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)