Verkkouutiset

Budjettiriihestä ei tullut työllisyyttä merkittävästi lisääviä toimia. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Uutta velkaa nyt liki miljoona euroa tunnissa, työllisyyden toimia lykättiin viidettä kertaa

Kokoomuksen Timo Heinonen ennustaa velanoton hätyyttelevän syksyn edetessä 10 miljardia euroa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen kansanedustaja ja eduskunnan valtiovarainvaliokunnan vastaava Timo Heinonen maalaa synkän kuvan pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen taloudenpidosta.

– Ei tästä budjetista juuri kiiteltävää löydä. Opiskelijoiden tulorajojen nostoa ja kotitalousvähennyksen parannusta voisi sellaisena pitää, mutta nekin tehdään vain vuodeksi ja toinen pariksi. Niiden vaikuttavuus jää olemattomaksi ja näyttäytyvät lähinnä media- ja sometempuilta tässä tilanteessa, Heinonen summaa tiedotteessa budjettiriihen valopilkut.

Kansanedustaja muistuttaa, että koronakustannukset on jo aiemmin sovittu kustannettavaksi kehyksen ulkopuolelta ja nyt tehtävät massiiviset ylitykset tulevat siis muista normaaleista arjen menoista.

– [Valtiovarainministeri Annika] Saarikon johdolla ensi vuonna otetaan jo nyt päätetyn mukaan uutta velkaa vanhan velan päälle noin 6,9 miljardia euroa eli vajaa miljoona joka ainoa tunti. Ja pahaa pelkään, että velanotto nousee lähelle 10 miljardia, kunhan vasemmistohallitus esittelee syksyn mittaan lisäbudjettejaan kohti aluevaaleja, Timo Heinonen varoittaa.

Hän huomauttaa, että pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus sai johdettavakseen kutakuinkin nykytilannetta vastaavan maan.

– Velkaa otettiin 2015 myös noin miljoona euroa joka tunti, mutta tuolla vaalikaudella tehtiin työllisyystoimia ja laitettiin maan asioita kuntoon niin, että uusia työpaikkoja syntyi yli 140[nbsp]000, Timo Heinonen sanoo.

– Vuonna 2018 valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) johdolla voitiin jopa lyhentää valtion velkaa ensimmäisen kerran vuosikymmeneen. Eduskuntavaalien jälkeen velanotto jälleen kiihtyi, ja nyt hallituksella ei näytä olevan edes suunnitelmaa ulospääsyksi velkaantumisen kierteestä, hän jatkaa.

Kiitosta ei tule myöskään työllisyystoimista.

Heinonen laskee nykyisen hallituksen siirtäneen työllisyystoimia jo viisi kertaa vuodesta 2019 lähtien. Tällä kertaa budjettiriihessä päädyttiin tekemään vaikutuksiltaan melko vähäisiä ”pikatyöllisyystoimia”. Suuremmat päätökset siirrettiin ensi vuoden helmikuuhun.

– Tämä velkaantuminen ei enää taitu tyhjillä ja kauniilla puheilla. Nyt tarvitaan aitoja vaikuttavia ja pysyviä toimia. Tällaisia olisivat tässä vahvassa talouskasvun tilanteessa esimerkiksi työttömyysturvan uudistaminen, paikallisen sopimisen toteuttaminen ja myös sosiaaliturvan kehittäminen kannustavammaksi, Heinonen listaa.

Hänestä myös työnteon  ja eläkkeiden verotusta olisi järkevää keventää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)