Verkkouutiset

Kansliapäällikkö: Tartuntoja tulee Balkanin maista ja Ruotsista

Sosiaali- ja terveysministeriön Kirsi Varhilan mukaan maskisuositus tulee varmasti.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikön Kirsi Varhilan mukaan koronatautitapaukset leviävät Suomeen ulkomailta kahdesta suunnasta.

– Tällä hetkellä kaksi pääsuuntaa, joista tartuntoja tulee, ovat Balkanin maat ja Ruotsi, Kirsi Varhila sanoi tiedotustilaisuudessa tänään torstaina.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkärin Taneli Puumalaisen mukaan Balkanin tilanne näyttää tällä hetkellä hyvin huolestuttavalta ja sieltä suuntautuu liikennettä muihin Euroopan maihin ja myös Suomeen. Sen sijaan Ruotsin osalta tilanne on parantunut selvästi Puumalaisen mukaan.

Kansliapäällikkö Varhilan mukaan hallitukselta on odotettavissa tiukennuksia matkustusrajoituksiin tänään. Hallitus on tarkastellut, mitkä ovat turvallisia eli niin sanottuja vihreän listan maita, kahden viikon välein.

Varhilan mukaan myös karanteenisuosituksiin on tulossa kiristyksiä.

– Jos perhe on tullut matkalta, niin jatkossa emme lähde siitä ajatuksesta, että koulussa voi käydä, vaikka ollaan karanteenisuosituksessa, vaan silloin pidättäydytään myös koulussa käymiseltä, jotta tartunnat eivät lähde koulun kautta liikkeelle.

Varhilan mukaan on syytä miettiä, onko ulkomaille välttämätöntä lähteä tai osallistua suuriin yleisötilaisuuksiin.

Ravintoloiden ja yökerhojen osalta mahdollisia kiristyksiä rajoituksiin arvioidaan parhaillaan. Nykyinen asetus on voimassa elokuun loppuun asti. Tällä hetkellä Varhilan mukaan näyttää kuitenkin siltä, että ravintoloista ja yökerhoista ei olisi tullut kovin paljon tartuntoja.

– Lisäksi meillä on tartuntatautilain muutokset työn alla, jolloin pystyisimme jatkossa ilman valmiuslakia sulkemaan myös muita elinkeinoelämän toimitiloja. Tällä hetkellä tartuntatautilaissa on julkiset tilat, jotka sillä lailla pystytään sulkemaan, ja myös koulut, mutta ei elinkeinon harjoittamista, Varhila kertoi.

Lakiesitys annetaan eduskunnalle, kun se palaa istuntotauolta syyskuun alussa.

R0-luku ylitti yhden

Tartuttavuutta kuvaava R0-luku on tällä hetkellä Suomessa 1,10-1,40, mikä tarkoittaa epidemian kasvua, vaikkakin hitaasti.

– Ensimmäisen kerran tämä arvio on nyt yli yhden, sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki sanoi.

Hänen mukaansa tartuntatapukset ovat pääasiassa Uudellamaalla.

– Maskisuositus varmasti tulee, Varhila sanoi.

Hänen mukaansa kasvumaskisuositus nivotaan valmisteilla olevaan kolmivaiheiseen tiekarttaan. Tällä hetkellä Suomessa ollaan vielä suvantovaiheessa, mutta jos tautitilanne pahenee, niin siinä vaiheessa maskisuositus viimeistään annetaan. Varhilan mukaan nyt pohditaan, onko maskia tarvetta käyttää jo suvantovaiheessa ja jos niin miltä osin.

Varhila sanoi, että Suomessa ei ole säädöspohjaa velvoittaa eli pakottaa maskien käyttöön, mutta hänen mukaansa suomalaiset noudattavat onneksi hyvin viranomaissuosituksiakin.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) sanoi eilen, että etätyösuosituksia pohditaan parhaillaan.

Varhilan mukaan ministeriössä toivotaan, että etätöissä jatkettaisiin tai työpaikoille tultaisiin hyvin järjestäytyneesti, esimerkiksi vuorotellen. Etätyösuositus lakkasi elokuun alussa, mutta Varhilan mukaan sosiaali- ja terveysministeriö toivoi jo alunperin, että suositus olisi ollut voimassa pidempään.

Lue myös:

Suomessa 20 uutta koronatartuntaa

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)