Verkkouutiset

Peter Östman: Velkaa otetaan kaksin käsin

Kansanedustajan mukaan jälkipolville jää perinnöksi jättivelat.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östman moittii hallitusta kiihtyvästä velkaantumisesta.

– Koronan isku talouteen näkyy kansantuotteen rajuna pudotuksena ja toisaalta velkaa otetaan kaksin käsin, hän kirjoittaa Ilkka-Pohjalaisessa.

Hallituksen lisätalousarviolla sisältää 5,5 miljardin euron toimenpidekokonaisuuden, jolla pyritään tukemaan talouden elpymistä.

– Valtion nettolainanotoksi arvioidaan nyt vajaat 19 miljardia euroa. Julkiseen talouteen kuuluvat myös kunnat ja sosiaaliturvarahastot. Jo nyt näyttää ennusteiden valossa siltä, että julkinen talous velkaantuu tänä vuonna yli 20 miljardia euroa. Julkisen talouden velkaantuminen voi tänä vuonna olla lähempänä 30 kuin 20 miljardia euroa, Östman summaa.

Hänen mukaansa Suomen velkaantumisaste hipoo siis jo nyt 70 prosenttia ja saattaa koronalainojen myötä nousta 80–85 prosenttiin bruttokansantuotteesta.

– Taloushistoriassa valtioiden maksukyvyn rajana on pidetty 90 prosentin velkaantumisastetta.

Östmanin mukaan jälkipolville jää vinoutuneen ikärakenteen lisäksi jättivelat.

– Ulosmittaako tämän päivän sukupolvi ahneuksissaan itselleen paitsi liikaa luonnosta niin myös taloudesta hukaten samalla sen mitä aiemmat sukupolvet ovat rakentaneet Kestää kolmanteen ja neljänteen sukupolveen ennen kuin velka on maksettu. Jos koskaan. Se on ehdottomasti väärin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)