Verkkouutiset

Vain harvassa suomalaiskodissa on palovaroittimia vaatimusten mukaisesti

Suomalaiskoteihin tehty kodinturvakartoitus paljastaa, että joka kolmannessa kodissa ei toteudu pelastuslain vaatimukset kotien palovaroittimien määrästä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Viranomaisten määräyksen mukaan jokaisessa kodissa ja vapaa-ajan asunnossa pitäisi olla riittävä määrä palovaroittimia asunnon kokoon nähden.

Turvallisuusyritys Verisure vieraili yli 2 300 suomalaisessa kodissa ja selvityksen mukaan joka kolmannessa vieraillussa kodissa ei ollut palovaroittimia asetuksen mukaisesti jokaisessa kerroksessa vähintään yksi 60 neliötä kohti.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Palovaroitin olisi hyvä löytyä myös jokaisesta huoneesta, jossa nukutaan. Kodinturvakartoitus kuitenkin paljastaa, että enemmistöstä, noin 70 prosentista, kodeista puuttui palovaroittimia makuuhuoneista.

– On erittäin huolestuttavaa, että näin monessa kodissa varoittimia on liian vähän. Tulipalossa vaarallisinta ihmisille on savu. Riittävä määrä toimivia palovaroittimia havaitsee palon pienestäkin määrästä savua ja on halpa henkivakuutus, sanoo Verisuren toimitusjohtaja Sami Ranta.

Kodinturvakartoituksessa tarkistettiin myös palovaroittimien toiminta ja sijainti. Joka viidennessä kodissa palovaroittimia oli sijoitettu väärin. Tyypillisempiä virheitä oli asentaa palovaroitin liian lähelle seinää tai esimerkiksi liian lähelle ilmanvaihtokanavaa.

– Palovaroitin tulisi sijoittaa kattoon vähintään puolen metrin päähän seinästä ja muista esteistä, jotta savu nousee varoittimeen esteettä, kertoo Verisuren turvallisuusasiantuntija Tommi Heinimo.

Vierailluista kodeista 60 prosentissa ei ollut mietitty poistumissuunnitelmaa tai kokoontumispaikkaa tulipalon varalle. Lisäksi vain puolella kodeista oli alkusammutussuunnitelma, eli pohdittu, miten eri tulipalotilanteissa toimitaan.

Jokaisesta kodista tulisi löytyä jokin ensisammutusväline, mutta selvityksen mukaan joka viidennestä kodissa ei ollut minkäänlaista alkusammutusvälinettä. Yleisin sammutusväline on sammutuspeite, joka löytyi 80 prosentista kodeista. Palosammuttimia löytyi selvästi harvemmalta, vain 35 prosentilta kodeista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)