Verkkouutiset

Yrittäjät muuttavat nyt työtulojaan nopeasti

Yrittäjän ilmoittaman työtulon mukaan lasketaan eläke- ja sosiaaliturva sekä YEL-maksu.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vaikeudet yritystoiminnassa ovat työeläkeyhtiö Ilmarisen mukaan näkyneet ensimmäisenä yrittäjien tekemissä työtulomuutoksissa.

Työtulo on summa, jonka yrittäjä voisi maksaa palkkana yhden vuoden aikana samaa työtä tekevälle. YEL-työtulon mukaan lasketaan eläke- ja sosiaaliturva sekä YEL-maksu. Vastuu työtulon riittävästä tasosta on yrittäjällä itsellään.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Yrittäjät ovat sekä nostaneet että laskeneet työtuloaan merkittävästi enemmän viime vuoteen verrattuna. Ilmarisessa työtulomuutosten määrä on maaliskuussa yli kaksinkertaistunut vuodentakaisesta. Työtulon korotuksia tehtiin noin 188 prosenttia vuodentakaista enemmän ja pienennyksiä noin 125 prosenttia enemmän. 

– Maaliskuun otos on vielä pieni, mutta selkeästi on havaittavissa, että osa yrittäjistä hakee nyt työtulomuutoksilla joustoa muuttuneeseen tilanteeseensa ja sitä kautta vakuutusmaksuun sekä sosiaaliturvaan, kertoo Ilmarisen vakuutusjohtaja Tiina Nurmi tiedotteessa.

Koronaviruksen vaikutus yrittäjien toimintaan on näkynyt myös yrittäjien lakisääteisten eläkevakuutusten päättämisissä. Maaliskuussa Ilmarisessa lopetettiin noin 42 prosenttia enemmän YEL-vakuutuksia kuin vuosi sitten.

Eniten päättyneitä vakuutuksia oli ravintola- ja rakennusaloilla. Seuraavina tulivat kaupan alan palvelut sekä parturit, kampaamot ja kauneushoitolat. Suoraan konkurssiin päättyneitä yrittäjien vakuutuksia ei tämän vuoden otoksessa ollut.

– Myös päättyneissä vakuutuksissa näkyy jo koronaviruksen vaikutus. Toisaalta uskon, että huhti- toukokuun jälkeen tiedämme enemmän. Kuitenkin toivon, että vakuuttamiseen tehdyt joustot ja valtion tarjoama tuki auttaa yrittäjiä jatkamaan, Nurmi kertoo.
 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)