Verkkouutiset

HS: Näissä luolissa ISIS piileskelee

Isisin pelätään käyttävän hyväkseen mielenosoitusten luomaa sekasortoista tilannetta Irakissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Satoja Isisin sotilaita piileskelee Pohjois-Irakin Qara Chokh -vuorten luolissa kurdien peshmergajoukkojen ja Irakin armeijan rintamalinjojen välissä. Täältä käsin Irakin kurdit taistelevat Isisin rippeitä vastaan.

Vaikka Isisin ”kalifaatti” on kaadettu, sen johtaja Abu Bakr al-Baghdadi on kuollut ja tuhansia asemiehiä viruu vankileireillä Irakissa ja Syyriassa, Isis jatkaa edelleen toimintaansa nukkuvien solujen muodossa Qara Chokh -vuorten jyrkkien etelärinteiden luolissa.

Isisin taistelijoiden määrä alueella kasvaa jatkuvasti, peshmergat kertovat Helsingin Sanomille.

Qara Chokh -vuorilla Isisin asemiehiä on arviolta 400–450, mutta yhteensä heitä operoi Irakin puolella tuhansia.

Isisin pelätään käyttävän hyödykseen Irakin eteläosissa vellovaa poliittista sekasortoa, jotta se voisi vahvistua ja käynnistää terroristiverkostonsa kautta uusia hyökkäyksiä levittäytyen Irakin ja Syyrian syrjäseuduille.

Vuorilla piileskelevät Isisin sotilaat liikkuvat öisin pienissä 10–15 hengen ryhmissä vaihdellen paikkaa jatkuvasti. Jihadistit terrorisoivat alueen kurdi- ja arabiväestöä hyökkäyksillä ja ryöstelyllä.

Peshmergojen mukaan Isis on kiinnostunut Qara Chokh -vuorten seudusta luonnonvarojen eli kaasu- ja öljykenttien vuoksi.

Alue on myös strategisesti tärkeä, koska sen kautta on lyhyt matka Pohjois-Irakin tärkeimpiin kaupunkeihin Erbiliin ja Mosuliin.

Lisäksi Kurdistanin ja Irakin hallituksen välisten kiistojen vuoksi Isisin solut voivat toimia normaalia vapaammin alueella.

Pohjois-Irakin autonomisessa Kurdistanissa järjestettiin vuonna 2017 kansanäänestys itsenäistymisen puolesta. Äänestys johti siihen, että peshmergojen ja Irakin armeijan välille puhkesi lyhyt sota.

Sota päättyi siihen, että Irakin hallituksen hallitsemien alueiden ja kurdien hallitsemien alueiden väliin jäi suikale kiistanalaista ei-kenenkään-maata. Isis operoi juuri tällä kiistanalaisella alueella.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)