Verkkouutiset

Tällä linjalla kulkee joulun lumiraja

Joulun lumiraja tarkentui aiemmin ennustettua etelämmäksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Joulun pyhinä sää on koko maassa vaihtelevaa ja verrattain pilvistä, Ilmatieteen laitos kertoo.

Joulun lumiraja kulkee tänä vuonna likimain Lappeenrannasta Hämeen pohjoisosien ja Pirkanmaan itäosien kautta Keski-Pohjanmaalle yltävällä alueella.

– Tämän rajan eteläpuolella joulu on lumeton, tosin joulupäivänä satanee lunta paikoin myös etelämpänä, meteorologi Jari Tuovinen sanoo.

Jouluaattona sää on laajalti poutainen suuressa osassa maata, mutta päivän kuluessa etelärannikolle saapuu heikkoja vesi- ja räntäsateita. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi pääkaupunkiseudulla ja Turussa jäädään kokonaan vaille lunta.

Tilastollisesti tämä ei ole poikkeuksellista. Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan esimerkiksi Helsingin Kaisaniemessä valkoisia jouluja on keskimäärin enää kaksi kolmesta. Vielä 1960-luvulla vain yksi jouluaatto oli täysin lumeton.

Tavallisesti valkoinen joulu on lähes takuuvarma maan pohjoisosassa Perämeren rannikkoa lukuun ottamatta sekä Itä-Suomen pohjoisosassa. Mitä lähemmäksi rannikkoa tullaan, sitä pienemmäksi valkoisen joulun todennäköisyys käy.

Tilastokeskuksen mukaan jouluna on yleensä lunta pohjoisessa lähes 40 senttiä, Keski-Suomessa noin 30 senttiä ja Etelä-Suomessa 5–10 senttiä.

Hyvin vähälumisia jouluja on ollut vuosina 1972, 1992, 2000, 2006, 2007 ja 2013. Tällä vuosituhannella runsasluminen joulu on ollut vain vuonna 2010.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)