Verkkouutiset

Vladimir Putin hyväksyi verkkovalvontaa tiukentavat lait

Valtiota loukkaavan materiaalin levittäminen internetissä on jatkossa rangaistavaa Venäjällä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän presidentti Vladimir Putin on allekirjoittanut lakiesitykset, jotka antavat viranomaisille uusia toimivaltuuksia internetin valvonnassa.

Jatkossa pääsy ”feikkiuutisia” tai ”valtiota tai kansaa loukkaavaa materiaalia” levittäville verkkosivustoille voidaan estää, ja kyseisen materiaalin levittäminen säädetään rangaistavaksi.

Syyttäjäviranomaiset voivat päättää ilman tuomioistuimen päätöstä, mitkä julkaisut tulkitaan ”feikkiuutisiksi”. Tämän lisäksi viestintää valvova Roskomnadzor-virasto voi estää pääsyn rekisteröitymättömille verkkosivustoille ilman varoitusta.

Arvostelijoiden mukaan maanantaina hyväksyttyjen lakimuutosten tavoitteena on tukahduttaa verkon oppositiotoimintaa ja lisätä Putinin hallinnon valtaa. Laki kriminalisoi myös virkamiesten, valtiollisten symbolien ja Venäjän yhteiskunnan loukkaamisen.

Radio Free Europen mukaan presidentinhallinnon alainen, kansalaisyhteiskuntaa ja ihmisoikeuksia käsittelevä neuvosto ilmoitti aiemmin maaliskuussa vastustavansa uudistusta. Parlamentin ylähuonetta kehotettiin lähettämään lakiesitykset takaisin duumaan uuteen valmisteluun.

Vladimir Putin jätti neuvoston lausunnon huomiotta, ja lakiesitykset hyväksyttiin esitetyssä muodossa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)