Verkkouutiset

”Pakkopalautukset ovat normaali osa prosessia”

Perussuomalaisten ryhmäjohtajan mukaan kielteisen päätöksen saaneiden palautuksia tulisi tehostaa nykyisestä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Leena Meren (ps.) mukaan oikeusvaltion ei tule hyväksyä laitonta maassaoloa normaalina ilmiönä, jonka kustannukset maksettaisiin verovaroista.

Hän huomauttaa, että Suomessa on tällä hetkellä yli 10 000 kielteisen turvapaikkapäätöksen saanutta, joista moni on valittanut päätöksistä.

– Turvapaikkaturismi on kohdannut koko Eurooppaa. Satojatuhansia Ihmisiä liikkuu paremman elämän perässä. Se ei kuitenkaan ole peruste turvapaikkaan minkään kansainvälisen sopimuksen tai Suomen perustuslain mukaan. Henkilö, joka ei saa turvapaikkaa joutuu poistumaan Suomesta. Näin sen tulee ollakin. Palautukset perustuvat lakiin, Meri kirjoittaa Uuden Suomen blogissaan.

– Pakkopalautukseen joudutaan, jos maasta ei poistuta vapaaehtoisesti. Ei kai vaihtoehto voi olla, että tänne saa jäädä, jos vain haluaa. Koko järjestelmä menettää pohjansa, jos näin olisi.

Maahanmuuttoviraston tekemiä turvapaikkapäätöksiä käsitellään tarvittaessa vielä eri oikeusasteissa. Oikeusprosessiin saa myös valtion varoista maksettavan oikeusavustajan. Turvapaikkaa haetaan usein monta kertaa, joten prosessit voivat kestää vuosia.

Palautusten laillisuusvalvonnasta vastaa muun muassa yhdenvertaisuusvaltuutettu.

– Sitten vielä pitäisi erikseen eri puolueiden vaatimuksista pikaisesti selvittää erityisen selvitysmiehen avulla onko kaikki mennyt täydellisesti turvapaikkahakemusten osalta. On selvää, että täydellistä maailmaa ei ole eikä tule, Meri toteaa.

– Selvitysmiesten sijaan tulisi panostaa tehokkaaseen palautukseen kielteisen päätöksen saaneille sekä siihen, että oikeutta hakea turvapaikkaa useaan kertaan rajoitettaisiin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)