Verkkouutiset

”Huolestuttavia piirteitä” – Nuorten työllisyysaste edelleen matalalla

Pitkittynyt taantuma näyttää jättäneen jälkensä nuorten työmarkkinatilanteeseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Viime aikoina jatkunut vahva talouskehitys on kohentanut myös Suomen työllisyystilannetta. Hallituksen asettama tavoite 72 prosentin työllisyysasteesta on näillä näkymin täyttymässä kuluvan vuoden aikana.

Muiden Pohjoismaiden tasoon on vielä matkaa, varoittaa Suomen Pankin vanhempi neuvonantaja Meri Obstbaum. Myös nykyisissä työllisyysluvuissa paljastuu tarkemmassa analyysissa huolestuttavia piirteitä.

Nuorten aikuisten eli 25–39-vuotiaiden työllisyysaste on tällä hetkellä peräti kymmenen prosenttiyksikköä alempi kuin ennen 1990-luvun lamaa. Tuolloin koko työikäisen väestön työllisyysaste oli reilut 74 prosenttia. Obstbaumin mukaan edes pidentyneet opiskeluajat eivät selitä ilmiötä.

– Tämä johtuu todennäköisesti osittain opiskelun yleistymisestä ja opiskeluaikojen pitkittymisestä, mutta se heijastaa myös sitä, että finanssikriisin jälkeinen pitkittynyt taantuma on heikentänyt erityisesti nuorten työmarkkinatilannetta, hän toteaa Suomen Pankin blogitekstissään.

Nuorten aikuisten työllisyysasteen lasku jää osittain piiloon tilastoissa, sillä vanhemmista ikäluokista yhä useampi on töissä.

– Ikääntyvien työllisten jo pitkään trendinomaisesti noussut työllisyysaste ei kuitenkaan voi rajattomasti nousta. Jos samanaikaisesti osa niistä nuorista aikuisista, jotka ovat taantuman aikana menettäneet työpaikkansa tai eivät ole päässeet ensimmäiseenkään työpaikkaan valmistuttuaan, syrjäytyvät työmarkkinoilta pitkäaikaisesti, niin työllisyysasteen nostaminen alkaa olla hyvin hankalaa, Obstbaum sanoo.

Koko alkuvuoden talouskasvu näyttää nykyisten lukujen valossa tulleen työpanoksen lisääntymisestä, sillä tuottavuuden kasvu on jäänyt nollan tuntumaan. Hallituksen tekemät rakenteelliset uudistukset voivat selittää osaltaan sitä, miksi työllisyys on parantunut niin nopeasti suhteessa talouskasvuun.

– Rakenteellisilla toimilla on mahdollista siirtää työllisyyden kasvun rajoja kauemmaksi ja luoda lisää tilaa taloudelle kasvaa. Jos viimeaikaiset luvut heijastavat työllisyyden rakenteellista paranemista, työllisyyskasvu voi jatkua hyvänä vielä jonkin aikaa ja käsitystä talouden kasvuvauhdista voidaan joutua nostamaan ylöspäin, Obstbaum sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)