Verkkouutiset

Ensi eduskuntavaaleissa voi ulkomailla äänestää kirjeitse

Ulkomailla asuvat ja tilapäisesti oleskelevat äänioikeutetut voivat jatkossa äänestää kirjeitse kaikissa yleisissä vaaleissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ulkomailla asuvat ja tilapäisesti oleskelevat äänioikeutetut voivat jatkossa äänestää kirjeitse kaikissa yleisissä vaaleissa.

Tasavallan presidentti vahvisti lakimuutoksen torstaina. Lakimuutos tulee voimaan ensi vuoden marraskuussa, ja sitä sovelletaan ensimmäisen kerran vuoden 2019 eduskuntavaaleissa.

Oikeus äänestää kirjeitse tulee ulkosuomalaisille äänioikeutetuille ja niille kotimaassa vakituisesti asuville äänioikeutetuille, jotka ovat ulkomailla koko sen ajan, kun Suomessa voi äänestää eli ennakkoäänestysajan ja vaalipäivän.

Kirjeäänestystä haluavan äänioikeutetun täytyy tilata kirjeäänestysasiakirjat Suomesta ulkomaiseen osoitteeseen. Ne saatuaan hän voi äänestää ja palauttaa äänestyslipun postitse oman kuntansa keskusvaalilautakunnalle. Äänestyslipun on oltava perillä viimeistään vaalipäivää edeltävänä perjantaina.

Kirjeäänestyksessä äänestäjän pitää hankkia paikalle kaksi todistajaa, jotka todistavat allekirjoituksillaan, että äänestys on tapahtunut vaalisalaisuus säilyttäen ja vaalivapautta kunnioittaen.

Oikeusministeriön mukaan kirjeäänestys parantaa monien ulkosuomalaisten ja ulkomailla oleskelevien äänioikeutettujen mahdollisuutta äänestää.

Uudistuksesta huolimatta mahdollisuus äänestää nykyiseen tapaan ennakkoon asetuksella säädetyissä ulkomaan edustustoissa säilyy jatkossakin. Ulkomailla oleva äänioikeutettu voi vapaasti päättää, äänestääkö hän kirjeitse vai ennakkoäänestyspaikalla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)