X
SULJE MAINOS
Hoitotakuun oli tarkoitus purkaa jonot. LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

”18000 suomalaista jonottanut viikon – miten hallitus aikoo selvitä?”

Yrittäjäjärjestöjen mielestä uusi hoitotakuu ei toteudu ilman yksityisiä yrityksiä.

Hyvinvointiala Halin talous- ja veroasiantuntija Joel Kuuva kysyy, miten hallitus aikoo selvitä viikon hoitotakuusta, jonka se budjettiriihessään päätti.

– Yli 18 000 suomalaista on jonottanut yli viikon terveyskeskukseen. Viikon hoitotakuusta tehtiin budjettiriihessä päätös, mutta miten hallitus ajatteli, että siitä selvitään? Kuuva pohtii.

Hallitus päätti kaksi viikkoa sitten budjettiriihessä, että perusterveydenhuollon potilaat pääsevät hoitoon viikon sisällä. Tällä hetkellä tämä niin sanottu hoitotakuu on kolmen kuukauden pituinen. Uusi järjestely tulee voimaan vuonna 2030. Rahaa varataan uudistukseen 95 miljoonaa euroa.

Kuuva epäilee, ettei uudistusta pystytä toteuttamaan ilman, että myös yksityiset yritykset otetaan mukaan järjestelyihin. Samaa sanovat yrittäjäjärjestöt.

− Viimeistään nyt pitää tunnistaa ja ottaa käyttöön yritysten ja järjestöjen resurssit hoitojonojen purkamiseksi ja myös pitkällä tähtäimellä ihmisten hoitoon pääsyn tai avun saamisen helpottamiseksi, sanoo Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies puolestaan toteaa, että yritykset pitää ottaa mukaan jo hoitotakuun suunnitteluvaiheessa.

– Se ei maksa mitään, mutta hyötyä se varmasti tuo, niin taloudellisia kuin aineettomia.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt