Verkkouutiset

Vladimir Putin avautui jatkostaan presidenttinä: Aion noudattaa perustuslakia

Venäjän presidentti myöntää, että hänen on jonain päivänä luovuttava vallasta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– En näe tässä mitään erityistä eikä ole mitään erityistä, mitä haluaisin tehdä, jos vapauttaisin itseni tästä taakasta, kuten sanoit. Silti minun on toimittava näin jonain päivänä, koska presidentille on asetettu kausirajat perustuslaissa, Vladimir Putin totesi jatkostaan Venäjän presidenttinä.

Putin pohti tulevaisuuttaan kysymys-vastaus-tilaisuudessa lahjakkaiden venäläisnuorten Sirius-koulukeskuksessa Sotshissa. Kaikki presidentille esitetyt kysymykset ja hänen vastauksensa löytyvät Kremlin sivuilta tämän linkin takaa.

Eräs Ivan-niminen poika kysyi Putinilta, haluaisiko hän ”vapauttaa itsensä presidentin työn taakasta joskus edes päiväksi” ja mitä Putin tekisi, jos hän ei olisi presidentti.

– Pidän itseäni tavallisena ihmisenä. On totta, ettei työtäni voi pitää normaalina sen tiettyjen piirteiden vuoksi. Elän silti tavallista elämää. Tietenkin on vain tietyn tasoista stressiä – moraalista, psykologista ja fyysistä. Silti elän normaalia, tavallista elämää, Putin totesi.

Hän kertoi suunnittelevansa aikataulunsa siten, että saa järjestettyä itselleen aikaa musiikille, urheilulle ja ystäville.

Vladimir Putin palasi pitkässä vastauksessaan toistamiseen perustuslakiin.

– Olette nuoria, mutta varmaankin tiedätte – teidän pitäisi tietää, että minulla oli mahdollisuus muuttaa perustuslakia, ja minua oikein rukoiltiin silloin tekemään niin. Kieltäydyin enkä aio tehdä niin tulevaisuudessakaan. Kaikki löytyy perustuslaista. En ole vielä tehnyt päätöstäni siitä, jatkanko tässä asemassa. Harkitsen asiaa. Vaalit järjestetään 2018. Aikaa kampanjaan on vielä jäljellä, joten katsotaan.

Venäjän perustuslaki rajoittaa presidentin kaudet kahteen. Putin on kuitenkin käytännössä johtanut Venäjää vuoden 2000 alusta. Hän nousi silloin pääministerin paikalta vallasta luopuneen presidentti Boris Jeltsinin tilalle virkaa tekeväksi presidentiksi.

Putin kiersi perustuslain kausirajan siirtymällä vuonna 2008 Venäjän pääministeriksi. Presidentiksi nousi tuolloin pääministeri ja Putinin luottomies Dmitri Medvedev. Vuonna 2012 Medvedevistä tuli taas pääministeri ja Putin ryhtyi uudestaan presidentiksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)