Verkkouutiset

Viron presidentti Ilves: Nämä maat tajuavat homman nimen – nämä eivät

Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves katsoo Venäjän aggression muuttaneen Euroopan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Samat ihmiset, jotka hokivat aiemmin, että se (Venäjä) on vain tavallinen maa ja kyselivät, miksemme vain tule toimeen, pyytelevätkin nyt anteeksi ja vetävät sanojaan takaisin, Toomas Hendrik Ilves sanoo talouslehti Financial Timesin haastattelussa.

Presidentti Ilveksen mielestä Venäjän toimet Ukrainassa muuttavat tapaa, jolla turvallisuudesta on ajateltu Euroopassa viimeisten neljän vuosikymmenen aikana.

Ilves sanoo olevansa yhä huolissaan, etteivät kaikki ymmärrä, miten paljon muuttui Venäjän aggression takia.

– Olen huolissani tietyistä maista, jotka eivät oikein tajua tätä vielä tätä ja pyrkivät vain säilyttämään voittonsa, Ilves toteaa.

Kysyttäessä presidentti sanoo, että Britannia, Ranska, Saksa ja Puola isoista pelureista selvästi “tajuavat homman nimen”. FT noteeraa, ettei hän mainitse Italiaa ja Espanjaa.

Hän muistuttaa, että nekin maat, joissa tilanteen vakavuus ymmärretään, joutuvat tasapainottelemaan ulkopolitiikkaansa liike-elämän intressien kanssa.

– Yrityksillä ei ole 10, 20 tai 50 vuoden perspektiiviä, joka on välttämätön jokaiselle vakavasti otettavalle maalle. Yritykset katsovat yhden, kolmen tai viiden vuoden päähän, Ilves sanoo.

Naton joukot paras turva

Viron presidentti Ilveksen mielestä nykyisiä talouspakotteita ei voi pitää pelotteena. Hän haluaisi tilalle rahanpesun tutkimisen tapana kohdistaa Venäjään taloudellista painetta.

– He käyttävät hyväkseen avointa ja läpinäkyvää järjestelmäämme. Siksi meidän on käytettävä juuri sitä, mikä on etumme, eli avoimuutta ja läpinäkyvyyttä, Ilves sanoo.

Ilveksen mukaan Naton joukot ovat paras turva Venäjää vastaan.

Ilves korostaa, että Viro on yksi vain viidestä Nato-jäsenestä, joka käyttää puolustusliiton vaatiman kaksi prosenttia bruttokansantuotteestaan asevoimiinsa. Tämän vuoksi Ilves näkee Viron hyvänä sijoituspaikkana Naton joukoille, jos niitä päätetään siirtää Baltiaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)