Verkkouutiset

Amerikkalaisarvio: Näin Venäjä kaappaisi Viron ampumatta laukaustakaan

Puolustusasiantuntijan mukaan Viro on erittäin altis Venäjän poliittiselle vaikutukselle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Venäjä voisi saada Viron hallintaansa riskeeraamatta Naton sotilaallista vastausta yksinkertaisesti käyttämällä Yhdysvaltojen rakkainta tunnusmerkkiä – demokratiaa, Yhdysvaltojen armeijan eversti Cody L. Zilhaver väittää.

Muun muassa Baltian maiden ja Suomen turvallisuustilanteeseen perehtynyt puolustusasiantuntija Zilhaver arvioi Viron tilannetta Small Wars Journalin kirjoituksessaan.

Zilhaverin mukaan presidentti Vladimir Putinin kansallismielinen Venäjä voi käyttää hyväkseen poliittista vaikutusvaltaa ja venäläismedian informaatio-operaatioita, jotka kohdistetaan Viron venäjänkieliseen väestöön. Tavoitteena olisi muuttaa maan hallintoa venäläismyönteisemmäksi. ZIlhaverin mukaan Putin näkee taistelevansa amerikkalaisten johtamaa salaliittoa vastaan.

– Venäjällä on Virossa suuri ja vastaanottavainen yleisö. Virossa on noin 300 000 venäjänkielistä ja he kattavat noin 25 prosenttia väestöstä. Huolestuttavasti kaksi kolmasosaa venäjänkielisistä virolaisista ei puhu viroa, maan virallista kieltä, ja tuntee olonsa irralliseksi Viron hallituksesta, ZIlhaver sanoo.

Hän viittaa Viron hallituksen hiljattain julkaisemaan raporttiin, jossa puhutaan muun muassa ”kahdesta yhteiskunnasta, jotka elävät rinnakkain, mutta joiden yhteydet ovat vain pinnallisia”.

Zilhaver muistuttaa, että liki kolmanneksella Viron venäjänkielisestä väestöstä ei ole Viron eikä Venäjän kansalaisuutta, mutta he voivat silti matkustaa ilman viisumia Venäjälle. Hänen mukaansa viron suuri venäläisvähemmistö merkitsee, että Venäjällä on huomattavat mahdollisuudet vaikuttaa äänestäjiin ja saada etenkin paikallishallintoon valittua Venäjälle myönteisiä poliitikkoja.

– Mikäli Venäjä voi kallistaa Viron poliittista kenttää puoleensa demokraattisen prosessin kautta, olisi siihen puuttuminen vaikeaa Yhdysvalloille.

Cody L. Zilhaverin mukaan amerikkalainen ”kovan turvallisuuden” tapa ehkäistä Venäjän vaikutusta Virossa ei sovellu Venäjän poliittisen uhkan torjuntaan.

– Yhdysvaltojen tulisi hyllyttää kahdenvälinen sotilaallinen suhteensa Viroon ja keskittyä toimimaan Naton kautta. Joukkojen lähettäminen suoraan Yhdysvalloista Viroon lähettää hyvää tarkoittavan, mutta tarpeettoman provokatiivisen viestin Moskovalle. Voidaan vain kuvitella, miten Yhdysvallat reagoisi, jos Venäjä lähettäisi armeijan prikaatin Yhdysvaltojen rajan lähelle Meksikoon suorittamaan yhteistä huumeiden vastaista operaatiota Meksikon armeijan kanssa.

Zilhaverin mukaan toimiminen Naton yhteiseurooppalaisten joukkojen kautta ehkäisisi Moskovan maalaamaa kuvaa Yhdysvaltojen aggressiosta. Hänen mukaansa pelkkä Naton suoja riittää jo ehkäisemään Venäjän invaasion Viroon, eikä Yhdysvaltojen erillistä toimintaa tarvita.

– Virolla ei ole varaa jättää huomioimatta pitkäaikaista virhettään yhdistyä venäjää puhuvan kansansa kanssa. Viro pakeni Neuvostoliitosta Naton helmoihin Yhdysvaltojen vaatimuksesta liian nopeasti. Niin paljon kuin Viron haluaakin liikkua länteen ja pois Venäjän vaikutuspiiristä, voi se tehdä niin vain rajojensa sisällä elävien venäjänkielisten tahdissa. Jos Viro päättää olla ottamatta tätä huomioon, on riskinä se, että Venäjä käyttää mediaansa vaikuttaakseen negatiivisesti venäjänkieliseen väestön tavalla, joka voi olla haitallista Virolle ja jopa Natolle, Zilhaver arvioi.

– Venäjän karhua ei kannata sorkkia, kun se pysyy häkissään, hän jatkaa

Amerikkalaiseverstin kirjoitus on herättänyt runsaasti huomiota Virossa. Joidenkin mukaan Zilhaverin mietteet heijastelevat Kremlin linjoja.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)