Verkkouutiset

Viron tiedustelupalvelu: Venäjä horjuttaa Eurooppaa – kumppaneina populistit ja ääriliikkeet

Baltian maat pyritään leimaamaan epädemokraattisiksi sodanlietsojiksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjä ponnistelee entistä voimakkaammin epävakauden luomiseksi EU-maissa. Verkostoituminen presidentti Vladimir Putiniin myönteisesti suhtautuvien poliittisten puolueiden kanssa on noussut yhdeksi Venäjän vaikuttamispyrkimysten keskeisistä välineistä.

Arviot sisältyvät Viron tiedustelupalvelun (Teabeamet) keskiviikkona julkistamaan vuosiraporttiin.

Kreml osoittaa yli 60-sivuisen raportin mukaan huomattavaa ideologista kyynisyyttä, kun se kelpuuttaa kumppaneikseen yhtä hyvin vasemman kuin oikean laidan ääriliikkeet. Vaikka Venäjä esittää kantavansa huolta fasismin uudesta noususta kansainvälisillä areenoilla, se tekee samaan aikaan yhteistyötä kansallissosialistisen aatteen puolesta avoimesti liputtavien voimien, kuten puolalaisen Zmiana-liikkeen kanssa, raportissa todetaan.

Koska Venäjän tukemat puolueet ovat usein marginalisoituneita omissa maissaan, niiden kerrotaan ottavan mielellään vastaan talousapua ja pitävän Venäjän tarjoamia korkean tason tapaamisia ja medianäkyvyyttä tervetulleina.

Venäjä puolestaan suosii erityisesti sellaisia yhteistyöhaluisia populistipuolueita, jotka sijoittuvat lähelle poliittista valtavirtaa. Esimerkkeinä raportti mainitsee Marine Le Penin johtaman Kansallisen rintaman Ranskassa sekä vasemmistopuolue Die Linken ja oikeistolaisen AfD-puolueen Saksassa.

Infosota Baltiaa vastaan jatkuu

Lännen ja kansainvälisten järjestöjen piirissä Venäjä haluaa raportin mukaan luoda Baltian maista mielikuvaa epädemokraattisina valtioina ja ongelmallisina kumppaneina. Taustalla on pyrkimys heikentää maiden suhteita liittolaisiinsa ja samalla kaventaa niiden vaikutusvaltaa Venäjää koskevien yhteisten politiikkalinjausten muotoilussa.

Raportissa todetaan Kremlin toimivan edelleen jännitteiden synnyttämiseksi maiden enemmistökansallisuuksien ja venäjänkielisten vähemmistöjen välille. Venäjän valtiollinen media kylvää venäjänkielisten keskuudessa epäluottamusta asuinmaitaan kohtaan ja esittää Venäjän federaation heidän todellisten intressiensä ainoana puolustajana.

Venäjä on jo pitkään syyttänyt Viroa, Latviaa ja Liettuaa venäläisvähemmistöjensä oikeuksien polkemisesta. Toistuvia informaatiovaikuttamisen teemoja ovat olleet myös väitteet, joiden mukaan Baltian maissa väärennetään toisen maailmansodan historiaa ja ihannoidaan natsismia.

Raportin mukaan venäläiset toimijat levittävät systemaattisesti näkemystä, jonka mukaan venäläisväestön kohtelu merkitsee etnokulttuurista kansanmurhaa, jonka motiivit ovat uusnatsistisia.

Tapa, jolla venäläiset tiedostusvälineet käsittelevät Nato-joukkojen läsnäoloa Baltiassa, on täynnä ristiriitaisuuksia, raportti toteaa. Yhtäältä Naton väitetään toimillaan vähintään provosoivan Venäjää tai jopa rakentavan sillanpääasemaa Venäjälle tapahtuvaa hyökkäystä varten.

Toisaalta Baltian maat pyritään esittämään merkityksettöminä pikkuvaltioina, joiden historialliset kompleksit ja sotahysteria heijastuvat kielteisesti suurempien valtioiden keskinäisiin suhteisiin.

Yhdeksi informaatiovaikuttamisen tuoreimmista välineistä raportti nimeää Pietarissa viime keväänä perustetun Venäjän Baltian-tutkimuksen seuran. Sen kerrotaan pyrkivän esiintymään vakavasti otettavana tieteellisenä foorumina, mutta sen tosiasiallisena tarkoituksena on tukea Venäjän valtiollista vaikuttamistoimintaa pseudotieteellisten julkaisujen ja tapahtumien avulla.

Esimerkkeinä seuraa kiinnostaneista tutkimusteemoista raportti mainitsee Baltian maiden roolin EU:n itäisessä kumppanuudessa ”Venäjään kohdistuvan painostuksen instrumenttina” sekä ”sananvapauden rajoittamisen suorat ja peitetyt mekanismit Baltiassa nationalististen hallitusten vallan ylläpitämiseksi”.

Toimittaja: HEIKKI HAKALA, Tallinna

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)