Venäjän infosota iskee Saksaan – Tutkija HS:lle: "Kyse on uuden tason veivauksesta”

Tutkija Stefan Meisterin mukaan Venäjä pyrkii nakertamaan EU-maita sisältäpäin ja kiihdyttää infosotaansa Saksassa.

  • Venäjän valtion media RT julkaisi videon venäläistytön keksityksi paljastuneen raiskauksen vuoksi järjestetystä mielenosoituksesta.

    ()

Saksan ulkopoliittisen seuran (DGAP) Venäjän- ja Itä-Euroopan ohjelmajohtaja Stefan Meister sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa, että Venäjän toimia Saksan julkiseen keskustelun sekoittamiseksi on aliarvioitu vakavasti.

Meisterin mukaan Venäjän infosodassa on kyse keinoista, joiden tavoitteena on sisäisesti nakertaa länttä ja etenkin EU-maita ja Saksaa. Meister toteaa etenkin Saksan liittokansleri Angela Merkelin olevan Venäjän toimien kohteena.

Merkel on ottanut vahvan roolin Ukrainan kriisin ratkaisemisessa ja siihen liittyvissä Venäjä-pakotepäätöksissä. Meisterin mukaan Euroopan pakolaiskriisi tarjoaa Venäjälle nyt hyvän tilaisuuden sotkea Saksan poliittista kenttää.

Hän nostaa esimerkkinä esiin hiljattain otsikkoihin nousseen tapauksen Venäjän mediassa levinneestä uutisesta, jonka mukaan 13-vuotias venäläistyttö olisi joutunut turvapaikanhakijamiesten raiskaamaksi Berliinissä.

Myöhemmin paljastui, että uutinen oli tekaistu. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov arvosteli kuitenkin Saksan viranomaisia tapauksen tutkinnan peittelystä vielä valheellisen uutisen paljastumisen jälkeenkin.

Verkkouutiset on kertonut asiasta muun muassa tässä.

”Käynnissä on aivan uuden tason veivaus. Siihen liittyy, että Saksaan Neuvostoliiton sortumisen jälkeen tulleet paluumuuttajat on aktivoitu”, Stefan Meister kertoo.

Hänen mukaansa saksalaisia toimittajia ja poliitikkoja on jopa uhkailtu.

Stefan Meister kuvaa Venäjän johdon konsteja ”niin sanotuiksi pehmeiksi, ei-sotilaallisiksi keinoiksi”. Meisterin mukaan hybridisodankäynnissä vapaan demokratian keinot ovat kuitenkin rajatut.

Hän pitää selvänä, että Venäjän presidentti Vladimir Putin alkoi rakentaa puolustusta siinä vaiheessa, kun hän katsoi lännen puuttuvan esimerkiksi Ukrainan tilanteeseen.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.