Verkkouutiset

Välimeren yli selvinneiden karmeat tarinat – ”elämäni on nyt vielä huonompaa”

Satojentuhansien siirtolaisten odotetaan pyrkivän tänä vuonna Välimeren ylitse Eurooppaan. Heistä moni menehtyy. Hengissä perille päässeitä odottaa byrokratia ja kurjuus.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Valokuvaaja Mackenzie Knowles-Coursin on kerännyt Foreign Policyn kuvareportaasiinsa Välimeren ylitse selviytyneiden siirtolaisten tarinoita.

Tarinoiden perusteella todellisuus vastaa odotuksia vain harvalle paremman elämän toivossa vaaralliselle matkalle lähteneistä.

Valtaosa siirtolaisista rantautuu Italiaan ja Maltalle. Molempien maiden resurssit selviytyä siirtolaistulvasta ovat varsin rajalliset. Siksi moni siirtolainen tähyääkin Pohjois-Euroopan maihin.

Gambialainen Lamin saapui Italiaan Libyasta vuonna 2012 ja haki turvapaikkaa Italiasta. Se oli virhe.

Mies heitettiin ulos vastaanottokeskuksesta heti, kun hän oli saanut turvapaikkapaperinsa. Hän on asunut kadulla 9 kuukautta ja elää nyt hylätyssä rakennuksessa Roomassa.

”Elämäni on rikki”, hän toteaa.

Niin ikään Italiaan tullut Maddo saapui Senegalista. Hän nukkuu yönsä hylätyssä tehdasrakennuksessa muiden kodittomien siirtolaisten kanssa.

”Luulin, että elämä kääntyisi paremmaksi Italiassa, mutta ei täällä ole sen parempaa. Elämäni on nyt huonompaa”, hän toteaa.

Gambiasta tullut Fams työskenteli kolme vuotta puuseppänä Libyassa ja eli siellä yhdessä muiden siirtolaisten kanssa. Eräänä yönä hän heräsi kasvoihinsa iskeytyneeseen kiväärintukkiin. Libyan vallankumous oli käynnistynyt ja siirtolaisten huhuttiin olevan sittemmin syrjäytetyn diktaattorin Muammar Gaddafin puolella.

Fams menetti vasemman silmänsä välikohtauksessa. Hän pakeni Italiaan, sai turvapaikan ja on nyt koditon. Hän asuu vanhassa toimistorakennuksessa Roomassa satojen muiden siirtolaisten kanssa.

Knowles-Coursinin tapaamien siirtolaisten joukossa on myös niitä, joiden asiat ovat menneet hieman paremmin.

Syyrian Homsista paennut Kaseem kertoo työskennelleensä puolitoista vuotta kansalaisjärjestölle Turkissa ja säästäneensä rahaa, jotta voisi matkustaa Pohjois-Eurooppaan. Kahden viikon matkan jälkeen Kaseem kuitenkin pidätettiin Italian Milanossa.

Kaseem ei suostunut antamaan sormenjälkiään viranomaisille tai hakemaan turvapaikkaa Italiasta. Hänet vapautettiin vuorokauden jälkeen.

Lopulta mies löysi tiensä Tanskaan, mistä hän on hakenut turvapaikkaa. Kaseem toivoo voivansa suorittaan Tanskassa maisterintutkinnon kansainvälisessä politiikassa.

Valokuvaaja Knowles-Coursin huomauttaa, että synkkiä tarinoita kertovat siirtolaiset ovat silti lähtijöistä ne onnekkaat. He nimittäin selvisivät hengissä.

Huhtikuussa Välimereltä pelastettiin pelkästään yhden viikon aikana kaikkiaan 13 500 siirtolaista. Peräti 1 600 uskotaan puolestaan menehtyneen tämän vuoden aikana merta ylittäessään. Yksin Libyasta odotetaan jopa 500 000 siirtolaista tämän vuoden aikana.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)