Tutkijat kehittelevät suomalaisillekin hyödyllistä tuotetta ‒ vähentää talven turvallisuusriskejä

Yhdysvaltalaisyliopiston tutkijat ovat löytäneet tavan tehdä erilaisista materiaaleista jäätä hylkiviä.

  • LKS 20160112 - Liikennettä Tuusulanväylällä Helsingissä lumipyryssä 12. tammikuuta 2016. Kuva on otettu bussin ikkunan läpi, etualalla näkyy ikkunaan jäätyneitä valumia.

    Tutkijat kehittelevät pinnoitetta, joka estää jään kertymisen esimerkiksi auton ikkunoihin.

    ()

Tutkijat ovat kehittelemässä talvisissa olosuhteissa eläville hyödyllistä tuotetta. Science Advances kertoo, että Michiganin yliopiston tutkijat ovat löytäneet tavan, jolla jäätä estetään kertymästä erilaisille pinnoille.

Kehitteillä on spray-pinnoite, jonka avulla erilaisista materiaaleista saadaan jäätä hylkiviä. Siinä missä yleensä materiaalin pintakerroksen molekyylit ovat linkittyneitä toisiinsa, kehitetyssä pinnoitteessa molekyylit pääsevät liikkumaan vapaasti, mikä mahdollistaa, että jää valuu pinnan päältä itsestään.

Jään kertyminen aiheuttaa talvisin suuria haittoja ja turvallisuusriskejä muun muassa liikenteessä. Kehitteillä olevaa tuotetta suunnitellaan käytettäväksi muun muassa autojen ikkunoihin, lentokoneiden siipiin ja voimalinjoihin.

Tutkimusryhmän jäsen, materiaali-insinööri Anish Tuteja kertoo Science Newsille, että tuotetta kehitellään kuluttajien käyttöön.

Tutkimusryhmä on kehittänyt tähän mennessä jo yli 100 erilaista pinnoitetta, jotka on tarkoitettu erilaisille materiaaleille, kuten metallille, lasille, puulle, muoville ja kartongille.

Jo nyt on olemassa materiaaleja, jotka hylkivät jäätä. Aiemmat versiot ovat kuitenkin olleet lähinnä kertakäyttöisiä eivätkä kykene hylkimään jäätä sen jälkeen, kun jää on kertaalleen muuttanut niiden pinnan rakennetta. Aiemmat materiaalit ovat myös olleet herkkiä rikkoontumaan.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.