Verkkouutiset

Tällainen on tuntematon Vladimir Putin – ”kuin mikään ei koskisi häntä”

Venäjän presidentti Vladimir Putinin sanotaan elävän yksitotista ja eristäytynyttä elämää.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kirjailija Ben Judah raottaa Newsweek-lehdessä Venäjän presidentti Vladimir Putinin yksityiselämän salamyhkäisyyden verhoa. Judahin kirjoitus perustuu kolmivuotisen kirjaprojektin aikana tehtyihin selvityksiin ja Putinia lähellä olevien poliitikkojen, avustajien, tulkkien ja tavallisten ihmisten haastatteluihin.

Judah maalaa kuvan yksinäisestä valtionpäämiehestä. Putin on etäinen ja jopa tunteeton. Hän on ollut ikoni jo niin kauan, että on tottunut täysin ennalta kontrolloituun elämäänsä. Putinin päivät on jaettu tarkasti jo kuukausia ja ehkä jopa vuosia eteenpäin toisiaan seuraaviin viidentoista minuutin jaksoihin. Puheet on aina kirjoitettu ennalta ja tapaamiset ovat seremoniallisia. Improvisaatiolle ei ole tilaa.

Vladimir Putinin lähelle ei päästetä ketään. Valtiovierailuilla vain harvat ja valitut sallitaan kolmea metriä lähemmäs presidenttiä. Putin ei halua miellyttää ihmisiä. Vain harvat voivat puhua presidentille suoraan ja vielä harvemmat uskaltavat vitsailla.

”Hän ei puhu. Hän ei tunne tarvetta hymyillä. Hän ei halua lähteä kävelylle. Hän ei halua juoda. Hän on jatkuvasti henkivartijoiden, kuvaajien ja kuiskailevien avustajien ympäröimänä.”

”On kuin mikään ei koskisi häntä.”

Vladimir Putinilla ei ole perhe-elämää. Hänen vanhempansa ovat kuolleet ja hän on eronnut vaimostaan. Tyttäret asuvat ulkomailla. Presidentin naisseikkailuista kiertää runsaasti huhuja, mutta tarinoita ei vahvisteta.

Putinin todellinen lähipiiri löytyy kaukalosta. Hän rakastaa jääkiekkoa ja järjestää ottelun muutaman viikon välein. Kutsu presidentin peliin on oligarkkipiireissä merkkitapaus.

”He ovat hänen läheisimpiä ystäviään. Aivan kuten hänkin, suurin osa heistä tulee Pietarista. Vanhoja tuttavia ja ihmisiä, joihin hän luottaa. He ovat pääasiassa liikemiehiä ja Yhdysvaltojen mustalla listalla.”

Muun muassa Hartwall Areenan omistavat Gennadi Timtshenko ja veljekset Arkadi ja Boris Rotenberg kuuluvat Putinin jääkiekkokavereihin.

Ministeritkin odottavat tuntikaupalla

Vladimir Putin nukkuu aamuisin pitkään ja syö tuhdin aamiaisensa yksin vasta puolilta päivin. Sitten presidentti treenaa. Putin ui ja nostaa painoja kuntosalilla joka päivä. Aamutoimien jälkeen presidentti verhoutuu ylelliseen, mutta hillittyyn räätälinpukuun. Solmion väri on kylmä.

Presidentti asettuu pöytänsä taakse vasta iltapäivällä. Hän haluaa työskennellä silloin kun tuntee itsensä teräväksi.

Hoviväki saa odottaa presidenttiä usein tuntikaupalla. Hän tarkastelee palatsinsa odotustilassa audienssia vartovia työhuoneensa monitoreista ja jopa ministerit joutuvat istumaan presidentin huoneen ulkopuolella kolme tai neljäkin tuntia.

Putin on omasta mielestään neuvostojohtaja Josif Stalinin jälkeen eniten työskentelevä venäläinen valtionpäämies.

Putin ei välitä modernista teknologiasta. Internet-sivustot ovat hänestä sekavia ja selaimien käyttö hankalaa. Hän on kuitenkin koukussa tietoon ja aloittaa päivänsä lukemalla mappitolkulla turvallisuuspalveluiden muistioita koti- ja ulkomaan tilanteista. Sen jälkeen presidentti ahmii otteita eri maiden medioista. Puhelut presidentti hoitaa neuvostoaikaisilla lankapuhelimilla. Hänen toimistossaan ei ole näyttöpäätettä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)