Verkkouutiset

Tämän takia Isis ei ole Venäjän pääkohde – valittavana Assad tai Isis

Venäjä jatkaa Syyrian presidentti Bashar al-Assadin strategiaa, jossa päävihollisena ovat maltilliset ryhmät.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Jos kaikki muut tuhotaan, valittavana on Bashar al-Assad tai Isis, The Heritage Foundationin turvallisuuspolitiikan asiantuntija Steve Bucci sanoo The Daily Signalille.

Näin ollen jäljelle ei jää muita vaihtoehtoja, ja se tekee Assadin pysymisen vallassa helpommin markkinoitavaksi muulle maailmalle, Bucci jatkaa.

Venäjä aloitti ilmaiskut Syyriassa kohdentamalla ne Yhdysvaltain tukemia maltillisia kapinallisryhmiä vastaan.

Buccin mukaan Venäjän presidentti esittää taistelevansa pääasiassa Isistä vastaan, mutta se on hämäystä. Hänen mukaansa venäläiset kohdistavat iskut tarkoituksella muita ryhmittymiä kuin Isistä vastaan, koska nämä muut ryhmät ovat suurin uhka Assadille.

Syyrian presidentti Assadin ja Isisin välisestä yhteistyöstä on kirjoitettu jo pitkään. Molemmat ovat vältelleet toisiaan taistelukentillä, koska niillä on yhteinen vihollinen: maltilliset kapinallisryhmät ja kurdit. Assadin joukkoja ovat lähinnä uhanneet Yhdysvaltain tukemat Free Syrian Armyyn (FSA) kuuluvat ryhmittymät ja yhä enemmän al-Qaidaan kuuluva al-Nusran rintama.

Toisaalta Assadin kerrotaan myös tarkoituksella vahvistaneen ääriryhmiä vapauttamalla vankilasta tunnettuja islamisteja vahvistaakseen statustaan ainoana varteenotettavana maltillisena vaihtoehtona. Näin esimerkiksi al-Nusrasta tuli vahva voima Syyriassa. Al-Nusra taas taistelee Assadin joukkojen ohella myös Isistä vastaan.

Assadin strategiaan on kuulunut maltillisten ryhmien tuhoaminen ensimmäisenä, jotta lopulta Syyriassa valtaa eivät voisi pitää kuin Isis tai Assad. Jälkimmäinen voisi esiintyä Isisiin nähden maltillisena ja maallistuneena vaihtoehtona.

Venäjä taas on Syyriassa nimenomaan tukemassa Assadia.

The Daily Signalin haastattelemien turvallisuuspolitiikan asiantuntijoiden mukaan Yhdysvalloilla on kolme vaihtoehtoa vastata Venäjän toimintaan Syyriassa.

Yhdysvaltojen pitäisi ensinnäkin varmistaa, etteivät Venäjän ja Yhdysvaltojen sotakoneet joudu taisteluun keskenään.

Yhdysvallat voi myös lisätä sanktioita Venäjä vastaan. Yksi vaihtoehto olisi myös Venäjän Tartusin sataman saartaminen Syyriassa, jolloin Venäjä ei pystyisi kuljettamaan Syyriaan materiaalia ja aseita.

Yhdysvallat voisi myös lisätä tukeaan Syyrian maltillisille kapinallisille. Yhdysvallat on pohtinut tukemiensa Syyrian kapinallisryhmien puolustamista Venäjää vastaan.

– Ehkä voisimme vahvistaa kapinallisia siten, että ne voisivat aiheuttaa tappioita venäläisille. Yhdysvaltain hallinto ei voi tehdä sitä ilman tilanteen selvää eskaloimista, mutta täytyy muistaa, että Venäjän kerrotaan tappavan Yhdysvaltain tukemia ja kouluttamia joukkoja Syyriassa, Arabian politiikan ohjelman johtaja David Schenker Washintonin Lähi-idän politiikan instituutissa (Washington Institute for Near East Policy) sanoi.

Schenker kritisoi Yhdysvaltoja siitä, että johtajuuden puute on aiheuttanut vakuumin. Tämän hetkinen tilanne on sellainen, missä Yhdysvallat tekee ilmaiskuja Isistä vastaan idässä ja venäläiset tappavat maltillisen opposition.

Tilanne ainoastaan vahvistaa Assadia, eikä auta Isisin tuhoamisessa. Venäjän toiminta Syyriassa pahentaa asiantuntijoiden mukaan Syyrian tilannetta, lisää tuntuvasti siviiliuhrien määrää ja lisää pakolaisuutta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)