"Syyria-sopimus ei ole edes käytetyn paperin arvoinen"

Syyriasta tehdyn suunnitelman toteutumisesta käytännössä ei vielä toistaiseksi ole mitään takeita.

  • LKS 20160212 CST002; US Secretary of States John Kerry (R) gestures beside of Russian Foreign Minister Sergei Lavrov (L) during a news conference after the International Syria Support Group (ISSG) meeting in Munich on February 12, 2016. / AFP / Christof STACHE - LEHTIKUVA / AFP

    Sergei Lavrov ja John Kerry

    ()

Yhdysvallat, Venäjä ja muut tärkeät valtiot pääsivät Münchenissä aikaisin perjantaina sopuun suunnitelmasta Syyrian kriisin ratkaisemiseksi.

Jotkut diplomaatit kuitenkin arvioivat BBC:n mukaan, että sopimus ei ole edes sen painamiseen käytetyn paperin arvoinen. Myös sekä Venäjän että Yhdysvaltojen ulkoministerit Sergei Lavrov ja John Kerry myönsivät, että asiasta on sovittu vasta paperilla.

– Tavoitteena on Syyrian hallituksen joukkojen ja maltillisten kapinallisten välisten taistelujen lopettaminen koko maassa viikon kuluessa Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry kertoi Ylen mukaan toimittajille Münchenin neuvottelujen jälkeen.

Kerryn mukaan tulitaukosuunnitelman todellinen testi tulee olemaan se, kunnioittavatko eri osapuolet sen sitoumuksia. Syyrian hallitus ja sitä vastaan taistelevat ryhmittymät eivät vielä ole ilmoittaneet kantaansa tulitaukoon.

Lisäksi väkivaltaisuuksien lopettaminen ei ulotu Isisiin, al-Nusran rintamaan ja muihin terroristiryhmiin.

Samaan aikaan kun neuvotteluja käytiin Münchenissä, Syyrian armeija eteni Aleppon alueella Venäjän ilmavoimien tukemana.

Münchenissä sovittiin myös avustustoiminnan lisäämisestä ja tehostamisesta. Kapinallisten hallussaan pitämässä ja piirityksen uhkaamassa Aleppossa on tällä hetkellä kymmeniä tuhansia siviilejä.

Lue myös:

USA ei luota Venäjän tulitaukoehdotukseen Syyriassa

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.