Verkkouutiset

Venäläisprofessori: Putinin hallitus käyttää hyväkseen traumoja Neuvostoliiton hajoamisesta

Venäläisen sosiologian professorin mukaan Venäjän nykyinen järjestelmä perustuu neuvostoaikaisille totalitaarisille instituutioille.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäläisen Levada Center-tutkimuskeskuksen johtajan, sosiologian professorin Lev Gudkovin mukaan Venäjän tilanne, jossa presidentti Vladimir Putin nauttii kansansuosiota kasvavista talousongelmista huolimatta, on ainutlaatuinen.

Lev Gudkov toteaa venäläislehti Lenta:ssa, että tyypillisesti sosioekonomisten ongelmien, köyhyyden ja tuloerojen kasvaessa maan johtaja menettää kannatustaan. Hänen mielestään valtion propaganda ei kuitenkaan ole yksin vastuussa presidentin suosiosta, vaan kuviossa on mukana myös muita, syvemmälle pureutuvia tekijöitä.

Yksi keskeinen tekijä on Gudkovin mukaan se, että keskiluokka Venäjällä on jakautunut kahtia Krimin valtaamisen jälkeen ja poliittinen ilmapiiri on muuttunut vahvasti konservatiivisemmaksi. Gudkovin mukaan Krimin valtaamisen jälkeen Putinin kannatus on noussut 64 prosentista 87 prosenttiin ja liberaalien määrä Venäjällä on laskenut 8-12 prosenttia.

Gudkov lisää tekijöihin myös hallituksen käyttämät, yhä sortavammat keinot vastustajiensa hiljentämiseksi, sekä sen, miten Venäjän hallitus ”käyttää hyväkseen niitä traumoja, mitä venäläisillä edelleen on Neuvostoliiton hajoamisesta”.

Professorin mukaan viimeaikainen sotilaallisen patriotismin nousu Venäjällä on vain kolikon toinen puoli siitä ”aikaisemmasta sadomasokistisesta itsensä ruoskimisesta”, jossa venäläiset ovat velloneet, kun Venäjää on pidetty takapajuisena maana, jonka täytyy saada länsimaat kiinni kehityksessä. Uusi, perinteitä korostava ideologia vetoaa tavallisten venäläisten omanarvontuntoon.

– Ei ole yllättävää, että järjestelmä perustuu samoille vanhoille neuvostoaikaisille totalitaarisille instituutioille. Näitä ovat hallitus ja sen peruspilarit: armeija, poliisi, tiedustelupalvelut, rikosoikeudellinen järjestelmä ja koulutusjärjestelmä, Gudkov sanoo.

– Kaikki Venäjällä viimeisen neljännesvuosisadan aikana tapahtunut kehitys on tapahtunut sellaisilla alueilla, joihin ei selkeästi liity kollektiivista symbolismia ja ideologiaa: talouden, teknologian, viestinnän, kulutuksen ja kulttuuriin alueilla.

Tästä professorin mukaan seuraa se, että yhteiskunnan rakenne hajoaa ja yksinkertaistuu hahmottomaksi, äänettömäksi massaksi, jolla ei ole keinoja ilmaista etujaan tai kiinnostuksiaan ja joka toimii vain täydennyksenä virkavallan edustamille kollektiivisille arvoille ja ideoille.

Tästä johtuen Lev Gudkov arvelee, että Vladimir Putinin seuraaja voi olla nykyistäkin presidenttiä konservatiivisempi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)