Verkkouutiset

”En halua, että Ranska tuomitaan nöyryyttävään spektaakkeliin”

Paluuta yrittävä Ranskan entinen presidentti Nicolas Sarkozy lyttää vastustajansa ja painottaa, että Ranskan on kuljettava käsi kädessä Saksan kanssa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ranskan entinen presidentti Nicolas Sarkozy oli eilen sunnuntaina ensimmäistä kertaa haastateltavana uutislähetyksessä sen jälkeen, kun hän hävisi presidentinvaalit sosialistien François Hollandelle vuonna 2012.

Sarkozy ilmoitti perjantaina pyrkivänsä uudelleen keskusta-oikeistolaisen puolueensa UMP:n puheenjohtajaksi. Sarkozyn uskotaan tavoittelevan puolueensa presidenttiehdokkuutta.

France 2 -kanavan uutishaastattelussa Sarkozy sanoi, ettei hän ole nähnyt koskaan sellaista vihaa ja epätoivoa kuin Ranskassa kahden viime vuoden aikana. Hän sanoi, ettei hänellä ole muuta vaihtoehtoa kuin palata takaisin.

– En halua, että maani tuomitaan tähän nöyryyttävään spektaakkeliin, joka meillä on tänä päivänä, tai täydelliseen eristäytymiseen, johon Kansallinen rintama meidät veisi.

Viimeaikaisten mielipidemittausten mukaan äärioikeistolaisen Kansallisen rintaman (Front national) keulakuva Marine Le Pen voittaisi istuvan presidentin, sosialistien François Hollanden presidentinvaalin toisella kierroksella. Sen sijaan keskusta-oikeiston ehdokas voittaisi Le Penin. Sarkozyn kanssa UMP:n presidenttiehdokkuudesta kilpailevat entiset pääministerit Alain Juppé ja François Fillon.

Sarkozy arvioi, etteivät ranskalaiset usko Le Peniin.

– Luulen, että he kärsivät, koska me olemme pettäneet heidät. Heidät täytyy voittaa takaisin.

”Hän ajattelee minusta pahinta”

Sarkozy painotti, ettei hän ole täydellinen, mutta hän ei sentään ole kertonut valheita. Sarkozy viittasi Hollanden kuuluisaan ”minä presidenttinä” -anaforaan, jolla tarkoitetaan Hollanden vuonna 2012 vaaliväittelyssä luettelemaa 15 kohdan listaa, millainen presidentti hän olisi. Sarkozyn mukaan nämä lupaukset ovat osoittautuneet valheiksi.

Sarkozy sanoi, ettei hän halua käyttää aikaansa Hollanden kritisoimiseen.

– Hänen (Hollanden) kaksi ensimmäistä vuotta kuluivat sen tuhoamiseen, mitä oli tehty, koska se olin minä, joka sen olin tehnyt, Sarkozy totesi.

– Hollande ajattelee pahinta mahdollista minusta. Minä en ajattele hänestä mitään.

Ranskan verojärjestelmä uudistettava

Sarkozy haluaa viestittää ranskalaisille, että on olemassa ratkaisuja, eikä Ranskaa ole tuomittu häviämään. Hänen mielestään Ranskassa täytyy löytää verotusjärjestelmä, joka tekee yrityksille mahdolliseksi markkinaosuuksien voittamisen.

– Maailman talouskasvu on palannut neljään prosenttiin. Saksa menestyy. Ainoastaan Ranska ei kykene uusiutumaan. Meidän mallimme täytyy rakentaa kokonaan uudelleen, Sarkozy linjasi.

Hän painotti, että Ranskan täytyy kulkea eteenpäin yhdessä Saksan kanssa.

– Meidän täytyy edetä yhdessä Saksan kanssa. Meidän täytyy pohtia talouspolitiikkaa Euroopassa.

Sarkozyn haastattelusta uutisoivat muun muassa Libération ja Le Figaro.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)