Verkkouutiset

”Naisten kehoista tullut taistelukenttä”

Naisten kehoista on tullut taistelukenttä ja raiskausta käytetään aseena monissa sodissa." Näin totesi kongolainen lääkäri Denis Mukwege ottaessaan vastaan vuoden 2014 Saharov-palkinnon Strasbourgissa keskiviikkona.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Euroopan parlamentti jakaa Saharov-palkinnon vuosittain mielipiteenvapauden puolesta tehdystä työstä. Denis Mukwege on auttanut tuhansia joukkoraiskauksen ja brutaalin seksuaalisen väkivallan uhriksi joutuneita Kongon demokraattisessa tasavallassa.

Euroopan parlamentin puhemies Martin Schulz kertoi tuntevansa suurta ihailua ja syvää kunnioitusta Mukwegen työtä kohtaan. Mukwege on hänen mukaansa mies, joka tekee työtä naisten omanarvontunnon vuoksi ja rauhan ja oikeudenmukaisuuden tuomiseksi maahansa.

– Armahdukset sodissa raiskaaville on lopetettava. Siitä on rangaistava kuten mistä tahansa muustakin rikoksesta, Schulz totesi.

– Myöntämällä minulle Saharov-palkinnon olette kiinnittäneet maailman huomion siihen, että naisia on suojeltava aseellisissa konflikteissa ja olette kieltäytyneet kääntämästä katsettanne modernin ajan humanitaarisesta katastrofista, Mukwege sanoi.

– Mutta tällä palkinnolla ei ole mitään merkitystä seksuaalista väkivaltaa kärsineille naisille, jos ette tue rauhaan, oikeudenmukaisuuteen ja demokratiaan tähtäävää hankettamme, hän varoitti.

– Poliittisten toimijoiden, kansalaisyhteiskunnan, kansalaisten, miesten ja naisten on yhdessä kiellettävä raiskausten käyttäminen aseena, Mukwege jatkoi.

Hänen mukaansa oikeudenmukaisuuden pitäisi olla Kongon demokraattisen tasavallan rauhanprosessin keskiössä ja armahdusta raiskaajille ei saa sallia.

– Ajattelen jokaisesta raiskatusta naisesta, että hän voisi olla vaimoni, jokaisesta raiskatusta äidistä, että hän voisi olla äitini, ja jokaisesta raiskatusta lapsesta, että hän voisi olla oma lapseni, Mukwege kertoi.

Gynekologi Denis Mukwege, 59, on kansainvälisesti tunnustettu asiantuntija seksuaalisen väkivallan aiheuttamien fyysisten ja psykososiaalisten ongelmien hoitamisessa. Hän perusti Panzi-sairaalansa Bukavuun vuonna 1998 maassa riehuneen sodan aikaan ja hoitaa samassa sairaalassa edelleen potilaita.

Mielipiteenvapauden puolesta jaettava Saharov-palkinto on vuosittainen Euroopan parlamentin tunnustus yksilöille ja organisaatioille, jotka puolustavat ihmisoikeuksia ja vapautta. Viime vuonna palkinto myönnettiin tyttöjen koulutuksen puolesta kampanjoivalle pakistanilaiselle Malala Yousafzaïlle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)