Verkkouutiset

Uhkailua, valvontaa, hämärä lentokone – Ruotsin armeijassa useita epäilyjä vieraan vallan vakoilusta

Ruotsin asevoimien henkilöstöä on varoitettu vieraan vallan vakoilusta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ruotsin SVT:n saamien tietojen mukaan Ruotsin asevoimissa kiertää sisäinen muistio, jossa varoitetaan vakoilusta ja kehotetaan pysymään valppaana sen varalta.

– Minulle tulee joka viikko raportteja enemmän ja vähemmän vakavasta vakoilusta, Ruotsin pohjoisen sotilaspiirin komentaja eversti Mikael Frisell kommentoi SVT:lle.

SVT kertoo erilaisista vakoilutapauksista. Erään vahvistamattoman raportin mukaan joukko venäläisiä lähestyi harjoituksiin Ruotsissa osallistunutta Naton upseeria pubissa Luulajassa. Venäläiset uhkailivat upseeria, näyttivät kuvia hänen perheestään ja vaativat tietoja harjoituksista.

– Voin kertoa, että minulle toimitettiin turvallisuusraportti siitä, että erääseen henkilöön otettiin yhteyttä Norrbottenin Ace-ilmasotaharjoituksen aikana, mutta en voi kertoa enempää Frisell toteaa.

Hänen mukaansa vakoilu kohdistuu pääasiassa sotilaskohteisiin ja harjoituksiin. Yksittäisiin sotilaisiin ja upseereihin on kuitenkin lisäksi yritetty ottaa yhteyttä niin kasvokkain kuin verkossakin.

Eversti Frisell kertoo myös esimerkiksi epäillystä vakoiluajoneuvosta ja mainitsee myös ”saksalaisen tutkijaryhmän EU-hanketta varten vuokraaman venäläisen tutkimuslentokoneen, joka oli luvatta Kiirunan lentokentällä”.

Frisell kertoo koneen lentäneen puolustusvoimien alueen yläpuolella. Tapauksen kerrotaan sattuneen maalis-huhtikuussa.

Kyse on ilmeisesti venäläisestä M-55 Geophysica-tutkimuskoneesta, joka lensi Ruotsin vierailultaan Suomen ylitse takaisin Venäjälle. Verkkouutiset kertoi koneen erikoisesta vierailusta ja lentoreitistä tässä.

Ruotsin asevoimat kertoi viime viikolla epäillystä vakoilusta sekä syys- että lokakuussa Etelä-Ruotsissa järjestetyissä sotaharjoituksissa. Svenska Dagbladetin mukaan ruotsalaisia sotilashenkilöitä on lähestytty myös Gotlannissa.

– Kaikkien on ymmärrettävä, että tämä on nykyisin tällaista, että tätä tapahtuu oikeasti Ruotsissa ja meidän on otettava se vakavasti, Mikael Frisell toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)