Verkkouutiset

Ruotsalaismiehellä hurja pakolaisbisnes – miljoonatienestit

Ruotsalainen Bert Karlsson pyörittää lastensa kanssa yritystä, joka vuokraa pakolaisasuntoja.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Entinen oikeistopoliitikko ja monialayrittäjä Bert Karlsson järjestää majoitusta pakolaisille.

Vuosi sitten hänen yrityksellään oli kolme asuntolaa. Nyt niitä on jo yhdeksän ja pian Karlsson aikoo tehdä maahanmuuttovirastolle hakemuksen, joka nostaisi asuntoloiden määrän 33:een.

Ruotsin maahanmuuttovirasto ei kykene järjestämään majoitusta kaikille maahan tuleville pakolaisille ja se joutuu hankkimaan lyhytaikaisia asuntoja yksityisiltä vuokrafirmoilta. Yrityksiä on kritisoitu rahastuksesta. Pakolaisten majoittamisen yksityisissä keskuksissa on arvioitu olevan peräti neljä kertaa kalliimpaa kuin julkisten laitosten käytön.

Expressen-lehden mukaan Karlssoneiden yritys teki kolmella asuntolallaan viime vuonna 50 miljoonaa kruunua eli lähes 5,5 miljoonaa euroa.

Tänä vuonna Karlsson on laskuttanut maahanmuuttovirastolta jo yli 4 miljoonaa euroa.

Mikäli Karlssonin hakemus 33 asuntolasta menee läpi, tarkoittaa se pikaisesti laskettuna yritykselle jopa 500 miljoonan kruunun eli noin 55 miljoonan euron myyntiä vuosittain.

Karlssonin asuntolat laskuttavat pakolaiselta hieman yli 32 euroa yöltä. Expressenin laskelmien mukaan hinnoissa on katetta jopa 40 prosenttia. Karlsson väittää katteen olevan vain viiden tai kymmenen prosentin luokkaa.

Karlsson omistaa itse kaksi majoituskeskusta. Loput ovat vuokralla. Hän kutsuu tarjoamiaan asuntoja ylellisiksi.

Karlssonin yrityksen pyörittämän Stora Ekbergin pakolaisasuntolan asukkaat ovat kuitenkin eri mieltä.

”Luteet ovat aiheuttaneet meille ihottumaa ja ruoka on huonoa. Haluamme omaan asuntoon”, Syyriasta miehensä ja lastensa kanssa kaksi kuukautta sitten paennut Siba Husein Alhawari sanoi.

Alhawarin mukaan Stora Ekbergin vessat eivät toimi ja monien asuntolan ovien lukot ovat rikki.

Karlsson kuittaa valitukset aiheettomina. Hän syyttää laitoksen puutteista vandaaleja ja vakuuttaa, että kaikki viat korjataan.

”Kukaan ei halua asua pakolaisleirillä. Emme tule ikinä pääsemään eroon luteista. Voimme pyytää tuholaistorjujat paikalle jatkuvasti, mutta silti asukkaat tuovat niitä aina mukanaan vaatteissaan ja matkatavaroissaan”, Karlsson totesi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)