Verkkouutiset

Keitä Kölnin ahdistelijat olivat? Henkilöt ”vasta muutamia päiviä Saksassa”

Saksalaisissa tiedotusvälineissä kysellään, keitä Kölnin ahdistelijat olivat.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ensitietojen mukaan Kölnin uudenvuodenyön seksuaaliseen ahdisteluun, raiskauksiin ja varkauksiin syyllistyneet sadat tekijät olisivat olleet pohjoisafrikkalaisia, jotka ovat olleet Euroopassa jo pidempään.

Kölnin ylipormestari Henriette Reker totesi, että ei ole viitteitä siitä, että tekijöinä olisi turvapaikanhakijoita tai pakolaisia. Tällaisia väitteitä Reker kutsui epäluotettaviksi. Kölnin poliisijohtaja Wolfgang Albers taas sanoi, ettei tekijöistä ”ole mitään tietoa”.

Päällystöön kuuluva poliisivirkamies kertoo kuitenkin kölniläiselle Express-lehdelle hänen johtamansa ryhmän kiinni ottamien epäiltyjen olleen enimmäkseen syyrialaisia turvapaikanhakijoita.

Virkamiehen johtama poliisiryhmä otti kiinni 15 ihmistä uudenvuodenyönä. Virkamiehen mukaan nämä henkilöt olivat ”selvästi vasta muutamia päiviä tai viikkoja” Saksassa.

– Näistä henkilöistä 14 oli Syyriasta ja yksi Afganistanista. Se on totuus, vaikka se satuttaa, virkamies sanoi Expressille.

Virkamiehen mukaan kiinni otetuilla oli turvapaikanhakukäsittelyn ajaksi myönnetty oleskelulupa. Hän kertoi myös, että turvapaikanhakijoiden parissa työskentelevät hoitajat ja lääkärit pystyvät vahvistamaan, että tekijöissä oli osin kyse turvapaikanhakijoista.

Poliisivirkamiehen mukaan uudenvuodenyönä Kölnissä työskennelleet poliisit pyysivät epätoivoisesti lisävoimia, mutta niitä ei tullut.

Organisoitu kaaos

Ilmeisesti uudenvuodenyön tekijöiden joukossa on ollut erilaisista taustoista olevia ihmisiä. Tutkijat selvittävät nyt, oliko kyse organisoidusta rikollisuudesta.

Mahdollisesti kaaosta aiheuttamaan rekrytoitiin ihmisiä niin turvapaikanhakijoista kuin Kölniin muodostuneista vakiintuneista rikollisliigoista. Ne ovat pyörittäneet huumekauppaa ja taskuvarkauksia Kölnin vanhassa kaupungissa muutaman vuoden ajan.

Oikeusministeri Heiko Maas (SPD) sanoi epäilevänsä, että kyse voi olla organisoidusta tapahtumasta.

– Koko tapahtuma vaikuttaa ennalta sovitulta, Maas totesi ZDF:n aamuohjelmassa.

Hänen mukaansa uudenvuoden yön tapahtumien kaltaista ei tapahdu ilman, että joku on kaiken takana.

Poliisi on pidättänyt tähän mennessä vasta kolme ihmistä epäiltynä uudenvuodenyön rikoksista. Poliisi ei ole kertonut pidätettyjen taustoista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)