Verkkouutiset

Pohjois-Korean diplomaattien terveet lapset päätyvät mielisairaalaan – tässä syy

Ulkomaankomennukselle päässeiden pohjoiskorealaisten lapset joutuvat usein kärsimään palattuaan kotiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pohjois-Korean tapahtumia seuraavan Daily NK:n saamien tietojen mukaan ulkomaankomennukselle Kim Jong-unin johtamasta suljetusta diktatuurista päässeiden diplomaattien ja muiden virkamiesten lapset päätyvät usein mielisairaaloihin, kun perheet palaavat takaisin kotimaahan.

Vanhemmilla ei Daily NK:n mukaan ole usein muuta vaihtoehtoa. Pelkona on nimittäin, että lapset erehtyvät kertomaan muille pohjoiskorealaisille, millaista elämä ulkomailla on todellisuudessa. Valtaosa pohjoiskorealaisista saa tietonsa ulkomaailmasta vain valtion propagandan kautta.

Esimerkiksi tunnettu loikkari Hyeonseo Lee on kertonut, että pohjoiskorealaisille lapsille syötetään valtion johtoa ylistävää propagandaa heti syntymästä saakka.

”Ajattelin todella, että he olivat jumalia. Luulin, etteivät he (valtaeliitti) käy vessassa, polta, juo tai harrasta seksiä. Uskoin tähän.”

”Olen varma, että yli 90 prosenttia ihmisistä uskoo näin. Muistan ihmetelleeni, miksi ihmiset aina katosivat keskellä yötä eivätkä päivällä. Kaikki tiesivät, että heidät viedään vankileirille, joten miksei heitä vain viety päivällä”, Lee kuvaili hiljattain brittiläiselle The Timesille.

Hyeonseo Leen mukaan hän oli uskonut, että muu maailma elää orjuudessa ja että Pohjois-Korea on maailman ainoa vapaa maa. Lee on kertonut silmiensä auenneen heti, kun hän pääsi pakenemaan Etelä-Koreaan. Siellä hän sai esimerkiksi ensi kertaa tietää, mitä ihmisoikeudet ovat.

Mielipide muuttuu

Kiinassa asuva pohjoiskorealainen lähde kertoo Daily NK:lle maansa diplomaattien pelkäävän, että heidän lapsilleen käy hieman kuin Hyeonseo Leelle ja että heidän illuusionsa Pohjois-Koreasta särkyy.

”He, jotka ovat asuneet ulkomailla tajuavat, että valtion propaganda on valetta ja palaavat kotiin tuntien kuvotusta kotimaataan kohtaan”, lähde sanoo.

Erityisesti vapaa pääsy Internetiin ja ulkomaalaiselle medialle altistuminen vaikuttavat lapsiin. Myös arkielämän erot ovat merkittäviä.

”He valittavat vanhemmilleen, etteivät he halua palata Pjongjangiin vaan pysyä ulkomailla, kun kotiinpaluun hetki koittaa. Tällaiset puheet saavat vanhemmat kauhistumaan”, lähde selittää.

Mikäli lapsi erehtyy palattuaan edes vihjaamaan julkisesti, että asiat ovat paremmin maan rajojen ulkopuolella, joutuvat vanhemmat tekemisiin maan pelätyn turvallisuuspalvelun kanssa.

”Tällaisiin möläytyksiin syyllistyneiden lapsien vanhempia kuulustellaan ankarasti kuukausia ja lopulta heidät laivataan ’uudelleenkoulutusleireille’. Mikäli heille ollaan armeliaita, erotetaan heidät puolueesta ja virastaan”, pohjoiskorealainen lähde toteaa.

Hänen mukaansa moni vanhempi turvautuukin psykiatriseen apuun, jos lapsi alkaa puhua liikaa ulkomaailmasta. Lapset lähetetään tavallisesti mielisairaaloihin, joiden henkilökunta lahjotaan pitämään heistä hyvää huolta. Mielisairaalassa puheet ulkomaailman paremmuudesta eivät herätä huomiota.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)