Verkkouutiset

”He hylkäävät perheensä” – Pohjois-Korean eliitti pakenee ennätysvauhtia

Poikkeuksellisen suuri määrä korkeita pohjoiskorealaisia virkamiehiä on loikannut tämän vuoden aikana.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ainakin 20 Pohjois-Korean hallinnon korkeaa virkailijaa on loikannut Etelä-Koreaan tänä vuonna, kertoo Telegraph. Vuonna 2013 loikkareita oli vain kahdeksan.

Moni loikkareista on palvellut eristäytyneen diktatuurin ulkomaan edustustoissa.

Lauantaina paljastui, että yksi Pohjois-Korean kansallisen turvallisuuden viraston johtohahmoista oli päättänyt loikata Etelä-Koreaan. Loikkaus tapahtui jo aiemmin tänä vuonna, mutta siitä uutisoidaan vasta nyt. Verkkouutiset kertoo tapauksesta tässä.

Eteläkorealaisen Chosun Ilbon mukaan tänä vuonna loikanneiden joukossa on ollut muun muassa Pohjois-Korean armeijan politbyroon korkea-arvoinen upseeri, joka lähti Pekingin komennuksensa päätyttyä mieluummin Etelä-Koreaan kuin palasi kotiin.

Muut loikkarit ovat olleet ulkomailla työskenteleviä diplomaatteja, joista ainakin yksi kuului Pohjois-Korean ulkomaantiedustelun johtoon.

“On selvää, että Kim Jong-unin hallinnosta alkaa tulla yhä epävakaampi”, Tokion Waseda yliopiston professori ja Pohjois-Korean johdon asiantuntija Toshimitsu Shigemura sanoo the Telegraphille.

Hän toteaa korkeiden virkamiesten alkaneen loikata entistä enemmän sen jälkeen, kun maata itsevaltaisesti johtava Kim teloitutti setänsä ja maan entisen kakkosmiehen Jang Song-taekin joulukuussa 2013.

”Moni päätti lähteä yksinkertaisesti, koska pelkäsi olevansa seuraavana vuorossa”, Shigemura arvioi.

Hän toteaa loikkareiden olevan varsin epätoivoisia. Shigemuran mukaan he käytännössä hylkäävät perheensä, jotka elävät ulkomaankomennusten aikana kuin panttivangit. Shigemura kertoo Kimin ”puhdistaneen” paljon maan johtoa.

”Tämä ei ole oikeastaan yllätys, koska tästä stalinistisessa järjestelmässä on pohjimmiltaan kyse. Näiden loikkareiden on kuitenkin täytynyt olla varmoja, että heidät teloitetaan, mikäli he palaavat kotiin”, Shigemura toteaa, muistuttaen, että he jättivät perheensä Pohjois-Koreaan.

Toisena vaihtoehtona hän pitää sitä, että loikkarit uskovat Pohjois-Korean nykyhallinnon romahtavan pian, ja toivovat voivansa pelastaa perheensä heti, kun niin käy.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)