Verkkouutiset

Patriarkka keksi käsitteen ”Venäjän maailmasta” – seuraukset voivat kaduttaa

Vladimir Putinin vetoomukset "Venäjän maailmasta" kehitti moskovalainen patriarkka Kirill, joka lienee aliarvioinut ajatustensa seuraukset.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Presidentti Vladimir Putin on oikeuttanut toimiaan Ukrainassa viittaamalla usein ”Venäjän maailmaan.” Idean isä on kuitenkin moskovalainen ortodoksien patriarkka Kirill, joka selvästi aliarvioi ajatustensa seuraukset. Näin uskoo Andrei Yurash. Asiasta raportoi The Interpreter.

Yurashin mukaan monet tilannetta tarkkailevat eivät ole kiinnittäneet asiaan huomiota, sillä Kirill on ollut viime viikkoina hiljainen mitä tulee Ukrainan tilanteeseen. Yurash työskentelee journalistiikan laitoksella Lvivin yliopistossa ja on erikoistunut uskontoihin. Tutkijan mukaan patriarkan hiljaisuus viittaa nimenomaan siihen, että hän on huomannut, mihin toimenpiteisiin hänen ideansa ovat johtaneet.

Yurashin mukaan patriarkan mielipide venäläisen maailman ideasta ei ole muuttunut. Päinvastoin Kirill on huolissaan Ukrainan konfliktin kärjistymisestä sekä Ukrainan ortodoksisen kirkon separaatiosta Moskovan patriarkaatista. Tilanne saattaa lopulta kääntyä koko venäläistä ortodoksikirkkoa vastaan.

Yurashin mukaan patriarkan pelot ovat oikeutettuja. Ilman Ukrainan seurakuntia Moskovan patriarkaatti menettäisi lähes puolet nykyisestä koostaan. Kirilille tämä tietäisi muun muassa vaikutusvallan ja tulojen vähenemistä.

Yurash sanoo Kirillin olevan vaikeassa tilanteessa.

– Ukrainassa kaikki ymmärtävät loogisen ketjun, joka yhdistää maan tilanteen patriarkan asemaan. ”Venäläinen maailma” on hänen ajatuksensa, vaikka varsinaisesti näitä sanoja on vältetty käyttämästä.

Putin on käyttänyt Kirillin ajatuksia menettelytapojensa pohjana Ukrainassa. Tutkijan mukaan tilanne näyttää nyt siltä, että Moskovan patriarkaatin papisto tietyillä alueilla tukisi avoimesti kapinoivia. Tästä seuraa se, että Venäjän ortodoksinen kirkko ja Moskovan patriarkaatti johtajineen ovat nyt tuoneet politiikan osaksi uskontoa.

– Tämä saa aikaan reaktioita niissä uskovissa ukrainalaisissa, jotka haluaisivat pitää uskon ja politiikan erillään, Yurash sanoo.

Tämän takia on hänen mukaansa täysin kohtuullista, että ukrainalaiset viranomaiset torjuvat Moskovan patriarkaatin toimitsijoiden saapumisen Ukrainaan. Lisäksi on luonnollista, että monet ukrainalaiset papit jättävät Moskovan patriarkaatin ja liittyvät Kiovan patriarkaatin alaisuuteen.

– Jokainen ymmärtää, että Venäjän kirkon nykyisenkaltainen asema ja läsnäolo Ukrainassa on jatkossa itse asiassa mahdotonta, Yurash sanoo. Kyseessä on hänen mukaansa tarkoitukseton seuraus Kirillin ajatuksista, jotka johtavat ortodoksisen kirkon ja uskonnollisen elämän uudelleenjärjestäytymiseen Ukrainassa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
Talous

Perintöriitojen määrä kasvaa

S-Pankin tekemän selvityksen mukaan perintöriitojen määrä kasvoi viime vuonna jo kolmatta vuotta peräkkäin.

Talous

Perintöriitojen määrä kasvaa

S-Pankin tekemän selvityksen mukaan perintöriitojen määrä kasvoi viime vuonna jo kolmatta vuotta peräkkäin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)