Verkkouutiset

13-vuotias tyttö pakotettiin naimisiin 70-vuotiaan kanssa – arkipäivää Burkina Fasossa

Länsiafrikkalainen Burkina Faso kärkimaita maailmassa alaikäisten ja pakkoavioliittojen määrässä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin raportin mukaan jopa 13-vuotiaita tyttöjä uhkaillaan ja painostetaan naimisiin. Ehkäisyn kalleuden sekä muiden esteiden vuoksi tytöt ja naiset eivät saa itse päättää, milloin he ovat haluavat hankkia lapsia.

Amnestyn raportin mukaan useat tytöt ja naiset joutuvat uhkailluiksi tai pahoinpidellyksi, kun he yrittävät vaikuttaa avioitumiseen tai lastenhankintaan liittyviin päätöksiin. Joillakin paikkakunnilla Burkina Fasossa yli puolet tytöistä on naimissa ennen kuin he ovat 18-vuotiaita.

– Monella näistä naisista ja tytöistä ei ole mahdollisuuksia vaikuttaa omaan elämäänsä. He eivät saa päättää, milloin ja kenen kanssa menevät naimisiin. Kun he ovat naimisissa, heidän odotetaan hankkivan lapsia mahdollisimman pian. Raskaudet hyvin nuorella iällä kasvattavat tyttöjen riskiä kuolla tai saada pysyviä vammoja, sukupuoleen ja seksuaalisuuteen perustuvan syrjinnän asiantuntija Tanja Noponen Amnestyn Suomen osastosta sanoo.

Jopa 51,3 prosenttia 15–17-vuotiaista tytöistä on jo naimisissa Burkina Fason pohjoisosissa sijaitsevalla Sahelin alueella.

Painostamista ja väkivallalla uhkailua

Perheet naittavat tyttäriään Burkina Fasossa usein vahvistaakseen sukujen liittolaisuuksia, parantaakseen sosiaalista asemaansa tai vaihtokauppana palveluista, rahasta tai tavaroista. Joillakin paikkakunnilla on myös käytäntö, jossa morsiamen lisäksi myös hänen sukulaistyttönsä annetaan sulhasen suvulle naitettavaksi.

Pakkoliittoa vastaan kapinoivat tytöt joutuvat kovan painostuksen kohteeksi perheidensä ja yhteisön taholta. Painostus voi olla esimerkiksi väkivallalla uhkailua. Niin kävi 13-vuotiaalle Marialle.

– Isäni pakotti minut naimisiin 70-vuotiaan miehen kanssa. Hänellä oli jo viisi vaimoa. Isäni uhkasi, että aviomieheni tappaa minut, jos en suostu, Maria kertoi Amnestyn tutkijoille.

Maria pakeni aviomiehensä kodista ja käveli lähes 170 kilometrin matkan päästäkseen nuorille naisille tarkoitettuun turvakotiin.

Ehkäisy on liian kallista naisille

Amnestyn tutkijat haastattelivat raporttia varten 379 naista ja tyttöä vuosina 2014-2015. Lähes kaikki haastatellut naiset kertoivat kohdanneensa henkistä tai fyysistä väkivaltaa, jos he olivat ottaneet esille ehkäisyn käytön mahdollisuuden.

Myös vähäinen taloudellinen itsenäisyys johtaa siihen, että naisten on pakko kysyä puolisoitaan ostamaan ehkäisyvälineitä.

Vaikka Burkina Fason hallitus on pyrkinyt laskemaan ehkäisyn hintaa, suurin osa naisista sanoi, ettei heillä ole varaa siihen. Virallisten lukujen mukaan alle 16 prosenttia burkinafasolaisista naisista käyttää moderneja ehkäisyvälineitä.

– Burkina Fasolla on yhdet maailman korkeimmista osuuksista lapsi- ja pakkoavioliitoissa. Lisäksi ehkäisyn käytön osuus on yksi maailman alhaisimmista, Noponen sanoo.

Jopa lähes 30 prosenttia maaseudun 15–19-vuotiaista tytöistä ja nuorista naisista on raskaana tai saanut jo ensimmäisen lapsensa. Raskauden tai synnytyksen aikana kuolemisen riski on kaksinkertainen alle 20-vuotiailla naisilla.

Naisen on oltava 17-vuotias, miehen taas 21-vuotias avioituakseen Burkina Fasossa. Avioliittolaki koskee vain valtion rekisteröimiä avioliittoja eli vain murto-osaa kaikista liitoista, sillä perinteiset tai uskonnolliset liitot ovat yleisiä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)