USA varastoi panssarivaunuja salaisiin luoliin Norjassa

Yhdysvallat on sijoittanut kalustoa kylmän sodan aikaisiin luoliin Naton ja Venäjän suhteiden heikentymisen seurauksena.

  • Yhdysvaltain merijalkaväen kalustoa Bjugnissa luolan edustalla.

    ()

Yhdysvaltain merijalkaväki varastoi taistelupanssarivaunuja, tykistöä ja huoltokalustoa Norjassa sijaitseviin luoliin, kertoo CNN.

Yhdysvallat aikoo sijoittaa kalustoa lähelle Naton ja Venäjän rajaa Euroopassa. Verkkouutiset on kertonut asiasta tässä ja tässä.

– Kaikki etukäteen tuotu kalusto vähentää kustannuksia ja nopeuttaa kykyämme tukea operaatioita kriisitilanteessa. Siten voimme turvautua käyttövalmiiseen kalustoon ja vastata mihin tahansa kriisiin, totesi eversti William Bentley tiedotteessaan.

Tiedotteen mukaan Keski-Norjassa sijaitsevat luolat on määritelty salaisiksi.

Neuvostoliiton ja Norjan välinen raja oli raskaasti aseistettu kylmän sodan aikana.

Norjan puolustusvoimien komentaja, amiraali Haakon Bruun-Hanssen kertoi toimittajille viime lokakuussa, että ”Venäjä on osoittanut olevansa valmis käyttämään sotilaallista voimaa saavuttaakseen poliittiset tavoitteensa”.

Yhdysvallat aikoo nelinkertaistaa Euroopan sotilasmenonsa. Verkkouutiset kertoi asiasta tässä.

Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama aikoo ”lisätä huomattavasti amerikkalaisten raskaiden aseiden, panssareiden ja muun kaluston määrää” Keski- ja Itä-Euroopassa. Toimien takana kerrotaan olevan "Venäjän aggression torjunta".

Center for Strategic and International Studies' Europe -ohjelman johtaja Heather Conleyn mukaan geopoliittisen tilanteen muututtua luolilla on jälleen strategista arvoa.

– Turvallisuusympäristömme on muuttunut. Nyt on järkevää arvioida uudelleen, mikä on tarpeellista, Conley kertoo CNN:lle.

Suurta osaa luolissa olevasta kalustosta – 6 500 yksikköä – käytetään tulevassa Cold Response 16 -harjoituksessa helmikuun lopussa.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.