Verkkouutiset

Erikoinen hetki Nato-kokouksessa: Tämä pääministeri puolusti Vladimir Putinia

Naton Varsovan huippukokouksen perjantai-illallisella kuultiin yksi puheenvuoro, joka poikkesi selvästi muista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Nato-maiden johtajat kokoontuivat illallisille Puolan Varsovassa viime viikon perjantain huippukokouspäivän jälkeen. Kokousagendalla oli erityisesti Vladimir Putinin Venäjä ja puolustusliiton tarve lähettää Kremlille vahva signaali siitä, että Itä-Eurooppa kuuluu läntiseen yhteisöön.

Financial Times kertoo, että illallisella kuultiin eräs muista poikennut puheenvuoro. Siitä vastasi Kreikan pääministeri Alexis Tsipras.

Nato-johtajat pitivät illallisella vuoroillaan huolellisesti muotoillut puheenvuorot, joissa vannottiin yhtenäisyyttä. Tsipras kuitenkin sekoitti pakkaa ja totesi, että pattitilanne Venäjän kanssa on lopetettava. Arvostetun talouslehden mukaan Tsipras ”irroittautui virallisesta linjasta ja puolsi kumppanuutta Vladimir Putinin kanssa”.

Nimettöminä pysyttelevien lähteiden mukaan puolustusliiton sisältä löytyy erimielisyyttä Venäjän suhteen. Tilanteen kerrotaan huolestuttavan erityisesti Naton itäeurooppalaisia jäseniä. Heidät on perinteisesti tunnettu puolustusliiton tiukimmasta Venäjä-linjasta.

– Ranskalaiset ovat olleet kaikkein vastahakoisimpia tässä (puolustusten) vahvistamisprosessissa, erään Itä-Euroopan Nato-jäsenen puolustusministeri toteaa.

Hän haluaa pysyä nimettömänä asian arkaluontoisuuden vuoksi.

– He yrittivät vesittää sen kaikkia osa-alueita aivan kokoukseen asti, ministeri jatkaa.

Varsovan huippukokouksessa päätettiin muun muassa Baltian maihin ja Puolaan kuhunkin lähetettävästä noin pataljoonan suuruisesta Nato-joukko-osastosta.

Puolustusministerin mukaan Ranskan johto oli pyrkinyt muun muassa vähentämään uusien joukkojen määrää sekä poistamaan maininnat Venäjästä Naton virallisista kannanotoista. Hän väittää ranskalaisten jopa todenneen, ettei Puola tarvitse ohjuspuolustusjärjestelmiä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)