Verkkouutiset

Varasta vähän vähemmän, tee vähän paremmin – Kremlin uudet säännöt

Venäjä-tuntija arvelee Moskovassa hieman nostetun rajaa varastamisen ja epäpätevyyden hyväksymisessä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Professori Mark Galeotti kirjoittaa Intellinewsissä rikostapauksesta, jossa FSB pidätti paikallisia tutkintaviranomaisia Moskovassa. Heitä syytettiin miljoonan dollarin katoamisesta.

Käänteet vaikuttivat erilaisilta kuin vastaavissa aiemmissa tapauksissa, joissa on useimmiten ollut kyse poliittisesta teatterista ja tosi rikoksen peittelystä. Tapauksen oli antanut FSB:lle tutkintaviranomaisten oma johtaja. Vuotoja ei nähty. Tuotiinko nyt korruptoituneita virkailijoita todella vastuuseen? Oliko jotain muuttumassa?

Mark Galeottin mukaan tapaus ei tietenkään tarkoita, etteivätkö Vladimir Putinin rikolliset yhä jatkaisi taskujensa täyttämistä. ”Kavallukset, lahjusten otto ja vaihtokaupat pysyvät viranomaisen työn lisäansioina”. Korruptiosyytöksillä myös jatketaan yhä vastustajien kukistamista.

”Mutta silti, on vähitellen kasvava tietoisuus siitä, että Kreml, jos nyt ei muutakaan eliitin kanssa tekemäänsä sosiaalista sopimusta niin ainakin ’editoi’ sitä. Keskeisintä uudessa linjassa on, että voit olla korruptoitunut (tietyissä rajoissa) ja voit olla epäpätevä (mutta ei niin paljon että Kreml saa hävetä). Kuitenkin korruption ja epäpätevyyden hyväksyntätasoja on lempeästi ja hiljaisuudessa nostettu. Tarkemmin sanoen: on luvatonta olla molempia”, Mark Galeotti kirjoittaa.

Kirjoittaja arvelee yhden edelläkävijän saattaneen olla Venäjän rautateiden johtaja Vladimir Jakunin. Hänen elämäntapansa oli tullut surullisenkuuluisaksi: ei tarpeeksi pätevyyttä, liian paljon rikkauksia, potkut lokakuussa 2015.

”’Varasta vähän vähemmän, tee työsi vähän paremmin’ ei ole kovin hyvä inspiroiva iskulause. Se ei ole muuta kuin vastahakoisin ja pragmaattisin vastauksista siihen sotkuun jossa Venäjä tänään on. Silti se vaikuttaa olevan uusi linja, kun Kreml kansallisessa projektissaan näkee luomansa eliitin kasvavasti enemmän ongelmana kuin hyötynä”, Galeotti toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)