Medvedev: Euroopalla toisenlaiset turvallisuusuhat kuin Venäjä

Venäjän pääministeri peräänkuuluttaa parempaa kommunikaatiota lännen ja Venäjän välillä.

  • LKS 20160213 CST002; Russian Prime Minister Dmitry Medvedev speaks during a panel discussion at the second day of the 52nd Munich Security Conference (MSC) in Munich, southern Germany, on February 13, 2016. / AFP / Christof STACHE -

    Dmitri Medvedev puhui lauantaina Münchenin turvallisuuskokouksessa.

    ()

Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev sanoi lauantaina Münchenin turvallisuuskokouksessa pitämässään puheessa, että maailma on ajautunut uuteen kylmään sotaan. Medvedevin mielestä Venäjä on esitetty suurimpana uhkana Natolle, Euroopalle ja Amerikalle.

‒ Venäjästä näytetään videoita, kuinka olemme aloittamassa ydinsotaa. Joskus mietin, elämmekö vuotta 2016 vai 1962, Medvedev sanoo.

Hänen mielestään maailmalla ja Euroopalla on kuitenkin edessään toisenlaiset turvallisuusuhat.

‒ 40 vuotta sitten Euroopan uhat olivat sotilaallisia ja poliittisia. Nykyisin uhkana ovat kestämätön taloudellinen kehitys, eriarvoisuus, köyhyys, hallitsematon siirtolaisuus ja terrorismi.

Medvedev sanoo, että myös alueelliset konfliktit ovat Euroopassa mahdollisia. Tällä hän viittaa Ukrainaan, epävakaaseen Balkanin alueeseen ja Moldovaan, joka horjuu kansallisen kriisin reunalla.

Medvedev sanoo keskustelleensa Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa ennen Müncheniin saapumistaan. He keskustelivat Putinin vuonna 2007 vastaavassa turvallisuuskokouksessa pitämästä puheesta, jossa Putin sanoi ideologisten stereotypioiden ja yksipuolisen toiminnan lisäävän jännitteitä kansainvälisissä suhteissa.

Medvedevin mukaan tilanne on vuoden 2007 jälkeen muuttunut pahemmaksi kuin osattiin pelätä. Hän viittaa tällä muun muassa Venäjän ja Euroopan kiristyneisiin väleihin.

Hän sanoo, että vuorovaikutuksen epäonnistumisen on huomattu niin Länsi-Euroopassa kuin Venäjällä.

‒ Keinot, joiden avulla olemme voineet hoitaa asioita yhdessä, on keskeytetty.

Medvedev kannatti puheessaan dialogin lisäämistä lännen ja Venäjän välillä.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.