Verkkouutiset

”Venäjän on otettava yhteen USA:n kanssa tai alistuttava”

Kremlin Internet-asiamies Dmitri Marinitsev on herättänyt kohua kehotettuaan Venäjää haastamaan Yhdysvallat tarvittaessa sotilaallisesti.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

”Voimme antaa teknologiaa toisille maille vain kun meillä on niissä sotilaallinen läsnäolo. Kun toisilla mailla ei ole tarjota vaihtoehtoa, on se (teknologia) hankittava meiltä.”, Kremlin Internet-asiamies Dmitri Marinitsev totesi Venäjän kansankamarin tilaisuudessa Interpreter Magazinen mukaan.

Asiasta uutisoi myös Meduza, jonka mukaan Marinitsev sanoi Venäjällä olevan kaksi vaihtoehtoa globaaleilla teknologiamarkkinoilla. Sen on joko otettava sotilaallisesti yhteen Yhdysvaltojen kanssa tai ”alistuttava nykyiseen Yhdysvaltojen hegemoniaan”.

Meduzan artikkelissa Marinitsevin ajatuksia luonnehditaan ”tykkivenekapitalismiksi”.

Marinitsev sanoi Yhdysvaltojen haastamisen teknologiamarkkinoilla tarkoittavan, että Venäjän tulee työntyä uusille Washingtonin vaikutuspiirissä oleville markkinoille aktiivisin tai passiivisin sotilaallisin keinoin.

Valtaosa maailman maista taipuu Marinitsevin mukaan kuitenkin hyväksymään ”vasallin aseman työn, tiedon ja teknologian maailmanmarkkinoilla”.

Marinitsev sanoi, ettei Venäjän kannattaisi enää kouluttaa ohjelmoijia, koska se johtaa vain länsimaisiin yrityksiin suuntautuvaan aivovuotoon.

”Ensin alueelle tulee armeija, sitten kauppiaat ja sen jälkeen syntyy valtio ja markkinat. Se onnistuu vain näin. Ei muilla tavoilla. Jos valitsemme valtiollisella tasolla opin ‘Venäjä kaikkia vastaan’, ei meillä ole muuta mahdollisuutta myydä tuotteitamme ja teknologioitamme, kuin suorittamalla geopoliittista laajentumista”, Marinitsev totesi tilaisuuden jälkeen Gazetalle.

Hän korosti maininneensa vain yhden vaihtoehtoisen tien ehdottoman ratkaisun sijaan.

Herättivät kohua

Interpreter Magazine kertoo muun muassa Kommersant -lehden julkaisemien kommenttien herättäneen kohua Venäjällä.

Slon.ru -uutissivusto jututti teknologia-alan asiantuntijoita ja sijoittajia Marinitsevin lausunnoista.

”Venäjän pitäisi pyrkiä tekemään hyviä tuotteita ja kehittämään imagoaan sen sijaan, että kilpailu yritetään tappaa viennin korvaamishankkeilla tai sotilaallisilla väliintuloilla”, kommentoi Leta Capital sijoitusyhtiön johtaja Sergei Toporov.

Myös muut sivuston haastattelemat it-alan ihmiset torjuvat näkemykset ja puoltavat avoimuutta ja kehityksen ruokkimista kieltojen, rajoitusten ja ohjailun sijaan.

Marinitsev on puolustautunut Facebookissa todeten, että hänen kommenttinsa on erotettu niiden asiayhteydestä. Hän kirjoittaa ilmaisseensa vain erinäisiä ”ajatuksia” sen sijaan, että olisi ehdottanut varsinaisia toimenpiteitä.

Meduzan mukaan Facebook-päivityksessä toistetaan kuitenkin muun muassa, ettei Venäjän tule hyväksyä teknologiamarkkinoilla altavastaajan asemaa Yhdysvaltojen suhteen.

”On tärkeää ymmärtää, ettei Kiina ole tänä päivänä sotilaallinen uhka Yhdysvalloille. Uhka on kenties taloudellinen, mutta sekään ei ole todennäköistä. Venäjä taas on sotilaallinen uhka. Kun otetaan huomioon historialliset realiteettimme, ei vasalliasemaa voida hyväksyä missään nimessä”, Marinitsev kirjoittaa

Presidentti Vladimir Putin perusti Venäjän federaation kansankamarin vuonna 2004 valvomaan Venäjän poliittisen johdon toimia. Asemastaan huolimatta elin ei ole historiansa aikana pahemmin kritisoinut Venäjän hallintoa.

Dmitri Marinitsev on Kremlin ensimmäinen Internet-asiamies. Hän astui virkaansa kesällä 2014. Marinitsev toimii Venäjän valtiojohdon ja it-alan yritysten yhteyshenkilönä ja neuvonantajana.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)