Verkkouutiset

Vähän tunnettu kultaoperaatio korjasi Neuvostoliiton jäljet – ”hän pelasti Baltian maat”

Itsenäisyyden jälleen saavuttaneet Viro, Latvia ja Liettua pyysivät Bank of Englandilta 1991 kultatalletuksiaan. Mutta niitä ei enää ollutkaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Telegraph-lehti on julkaissut muistokirjoituksen CBE HMA Brian Lowlle (1937-2015). Hän toimi Britannian suurlähettiläänä Virossa 1991 Baltian maiden itsenäistyessä ja Neuvostoliiton kukistuessa.

Viro, Latvia ja Liettua olivat vuonna 1918 lähettäneet kultavarantonsa säilytettäväksi Lontooseen Bank of Englandille. Maat miehittänyt Neuvostoliitto vaati sittemmin kultaa itselleen. Vuonna 1967 työväenpuolueen Harold Wilsonin hallitus teki Neuvostoliiton kanssa kultaa koskevan sopimuksen, jossa Britannia luopui maan omaisuuden kansallistamisia koskeneista korvausvaatimuksistaan.

Syksyllä 1991 Baltian maat palasivat itsenäisten valtioiden joukkoon. Ne lähestyivät heti Bank of Englandia saadakseen kultansa takaisin.

Britannian pääministerinä ollut konservatiivien John Major teki muistokirjoituksen mukaan ”yhden vähiten huomatuista, mutta tehokkaimmista pääministerien toimista”. Saatuaan selvityksen tapahtumista Major hankki kullan takaisin.

Noin 160 miljoonan dollarin arvoinen 4,8 tonnin kulta mahdollisti Viron valuutan käyttöönoton kesäkuussa 1992.

”Ei ole liioittelua sanoa että kulta varmisti uusien nousevien valtioiden taloudellisen henkiinjäämisen. Britanniassa ei ehkä suunnitella monia patsaita John Majorille, mutta joko Tallinnassa, Riikassa tai Vilnassa todella pitäisi olla sellainen metallidiilille joka pelasti Baltian maat”, Metal Bulletin -julkaisussa kirjoitettiin muistokirjoituksen mukaan.

Työväenpuolueen hallituksen 1967 toimia on jälkeenpäin luonnehdittu kunniattomaksi. Myös suurlähettiläs Low oli isossa roolissa asian korjaamisessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)