Verkkouutiset

Kuin 35 vuotta sitten: Afganistan pyytää Venäjää apuun talibaneja vastaan

Afganistanin varapresidentti Abdul Rashid Dostum toivoo Venäjältä tukea taistelussa Taliban-liikettä vastaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Islamistinen Taliban-liike on saavuttanut viime aikoina useita merkittäviä voittoja Afganistanin hallituksen joukkoja vastaan käydyissä taisteluissa ja järjestö uhkaa vallata merkittäviä osia maasta.

Radio Free Europe kertoo Afganistanin varapresidentti Abdul Rashid Dostumin vierailleen hiljattain Venäjällä ja Tšetšeniassa. Dostumin kerrotaan pyytäneen Venäjältä apua taistelussa islamisteja vastaan.

Dostum tapasi Tšetšeniassa tasavallan johtajan ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin lähipiiriläisen Ramzan Kadyrovin.

Kadyrov kertoi Instagram-päivityksessään Dostumin huomauttaneen tapaamisessa, että ISIS-jihadistijärjestö pyrkii tekemään Afganistanista sillanpääasemansa.

”Jotta tämä uhka voidaan estää, tarvitsee Kabul Venäjän tukea aivan kuten Syyriassa”, Kadyrov kirjoitti.

Hän totesi myös, että uskoo Venäjän suhtautuvan pyyntöön myönteisesti.

”Venäjä on sitoutunut tukemaan ja auttamaan Afganistanin ilmavoimia ja armeijaa”, muotoilee Dostumin tiedottaja Sultan Faizy.

”Meiltä puuttuu ilmatukea, aseita ja ammuksia. Tarvitsemme paljon tukea ja apua, jotta voimme taistella terrorismia vastaan”, hän jatkaa.

Faizyn mukaan Venäjällä ollaan huolestuneita ISIS-jihadistijärjestön ilmaantumisesta Afganistaniin sekä Taliban-taistelijoiden viimeaikaisista aluevaltauksista. Taliban onnistui hiljattain kaappaamaan hetkeksi haltuunsa Kunduzin kaupunkin maan pohjoisosassa. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun talibanit onnistuivat valtaamaan merkittävän kaupungin sen jälkeen, kun Yhdysvallat syöksi liikkeen vallasta vuonna 2001.

Faizy korostaa, ettei Venäjän tuki tarkoita suoraa sotilaallista väliintuloa. Neuvostoliiton vuosina 1979–1989 Afganistanissa käymä verinen sota vaati 15 000 neuvostosotilaan hengen ja se on yhä kansan tuoreessa muistissa. Venäjän johto on korostanut vuosien saatossa useaan otteeseen, ettei Afganistaniin aiota lähettää joukkoja.

Neuvostoliitto ajautui mukaan Afganistanin sotaan sen jälkeen, kun neuvostojohto päätti suostua islamistikapinan kohteena olleen Afganistanin hallituksen avunpyyntöihin.

Abdul Rashid Dostum toimi sodan aikaan kenraalina Neuvostoliiton tukeman Afganistanin hallituksen joukoissa. Hän on saanut sotilaskoulutuksensa Neuvostoliitossa ja hänellä on yhä hyvät kontaktit Moskovaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)