Pohjois-Korean eliitti raivostui Kim Jong-unille – ”hän on aivan holtiton”

Pohjois-Korean eliitin luotto diktaattori Kim Jong-uniin heikkenee.

  • LKS 20160111 TOK091; This undated picture released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on January 10, 2016 shows North Korean leader Kim Jong-Un (C) inspecting the Ministry of the People's Armed Forces in Pyongyang.  REPUBLIC OF KOREA OUT LEHTIKUVA / AFP PHOTO / KCNA via KNS  
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.

    Kim Jong-un tarkastaa asevoimien ministeriötä Pjongjangissa.

    ()

Pohjois-Korean valtaeliitin kärsivällisyys alkaa käydä vähiin maan nuoren diktaattorin Kim Jong-unin kanssa, kertoo maan tapahtumia seuraava Daily NK -verkkolehti.

Paikallisten lähteiden mukaan Pohjois-Koreaa nimellisesti hallitsevan työväenpuolueen eliitti pitää maan asevoimien hiljattain suorittamaa ydinkoetta ”rämäpäisenä” tekona, joka kertoo Kimin ”vastuuttomasta ja epäkypsästä persoonasta”.

Kokeen on myöhemmin uumoiltu epäonnistuneen sen vuoksi, koska Kim vaati henkilökohtaisesti sen kiirehtimistä.

Lehden toimittaja on haastatellut asiasta perillä olevaa nimetöntä lähdettä Pohjois-Korean pääkaupungissa Pjongjangissa. Hän kuvailee Pohjois-Korean muiden valtaapitävien suorastaan tyrmistyneen siitä, että ydinkoe suoritettiin Kimin määräyksestä ja ilman, että sen ulkopoliittisia seurauksia arvioitiin tarpeeksi.

Kaksi muuta lähdettä vahvistavat Pjongjangissa liikkuvat huhut. Myös Etelä-Korean tiedustelu on aiemmin raportoinut Pohjois-Korean eliitin luoton Kimiin heikkenevän.

”Eräänä aamuna hän päättää puhdistaa vähän puolueväkeä. Sitten hän tekee tällaisen äkkinäisen ja piittaamattoman päätöksen (ydinkokeen). Puolue-eliitillä ei ole muuta vaihtoehtoa, kuin pysytellä varpaillaan ja pohtia, mitä ihmettä Kim Jong-un päättää tehdä seuraavaksi. Hän on aivan holtiton”, eräs lähde kertoo.

Kimin arvaamattomuus näkyy lähteiden mukaan hänen harjoittamassaan ulkopolitiikassa. Hiljattain hän esimerkiksi peruutti suositun Morangbong-tyttöbändin Kiinan kiertueen juuri, kun sen piti alkaa. Nuori Kim on myös peruuttanut YK:n pääsihteeri Ban Ki Moonin valtiovierailun päivän varoitusajalla.

”Kim Jong-unia on kohdeltu kuin kuningasta siitä lähtien, kun hän oli lapsi. Hänellä on vaikeuksia kuulla toisten mielipiteitä. Teot, kuten hänen setänsä Jang Song Taekin teloitus, viittaavat siihen, että kyse on ennennäkemättömän mittakaavan tyrannista”, lähde sanoo.

Hänen mukaansa niin tavallinen kansa kuin puoluejohtokin suhtautuu Kimiin äärimmäisen varoen. Hän pitää kuitenkin mahdollisena, että tilanne johtaa pian jonkinlaiseen vastareaktioon, koska niin moni on jo saanut mittansa täyteen.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.