Verkkouutiset

ISIS-päällikkö yritti tehdä pommi-iskun oman järjestön johdon kokoukseen

ISIS-johtajan hallusta löytyneiden papereiden perusteella jihadistijärjestön tila on kaoottinen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

ISIS:n sisäiset muistiot paljastavat pahamaineisen jihadistijärjestön kärsivän raskaasta byrokratiasta.

Asiakirjoihin tutustuneen Daily Beastin mukaan papereissa on mainintoja niin jihadistien palkoista, kun sen riveihin ujutettujen vakoojien ja sabotöörien tekemistä iskuista.

Asiakirjakokonaisuus on peräisin Abu al-Iraqina tunnetulta sotapäälliköltä. Hän sai surmansa Yhdysvaltojen tukeman Syyrian Ahmad Abdo -kapinallisryhmän kanssa käydyssä taistelussa. Ahmad Abdo on toimittanut ISIS-komentajan hallussa olleet asiakirjat medialle.

Paperit koostuvat pääasiassa kirjeenvaihdosta ISIS:n virkamiesten, sotilaiden ja eri hallinnollisten yksiköiden, eli ministeriöiden, välillä.

Verkkouutiset keräsi tähän joitakin poimintoja asiakirjoista. Ne paljastavat noloja totuuksia järjestöstä, joka väittää kasvattavansa yhä valtaansa, vaikka se on todellisuudessa kärsinyt suuria tappioita jo viimeiset pari vuotta.

Eräässä toukokuulle päivätyssä asiakirjassa käsitellään läheltä piti -tilannetta, joka uhkasi vaatia monen Syyrian ISIS-johtajan hengen. Järjestön ”Damaskoksen provinssin” kuvernöörille osoitetussa kirjeessä kerrotaan vakavasta tiedusteluvirheestä.

Kirjeen mukaan ISIS:n oli määrä aloittaa suuri operaatio Syyrian kapinallisia vastaan emiiri Abu Hudhaifa al-Ghoutanin johdolla. Emiiri sattui kuitenkin olemaan kaksoisagentti. Häntä haukutaan kirjeessä uskonpetturiksi.

”Hän kokosi kaikki ISIS:n sotilasjohtajat alueelle sillä perusteella, että siellä suunniteltaisiin sotilas- ja turvallisuusoperaatioita sahawatia (nimitys kapinallisille) vastaan. Samanaikaisesti hän teki salaa yhteistyötä sahawatin kanssa surmatakseen kaikki johtajat miinoilla ja muilla räjähteillä, joita hän viritti kokouspaikalle”, kirjeessä todetaan.

Petturiemiirin operaatio ei onnistunut syystä tai toisesta.

”Kiitos Allahin operaatiota ei viety päätökseen. Hän (Abu Hudhaifa) pakeni samana yönä sahawatin luokse. Hän varasti 6 500 dollaria, kameran, muoviräjähteitä, virtapiirejä, pistoolin, kaksi venäläiskivääriä, 1 500 venäläistä luotia ja seitsemän käsikranaattia”, kirjeessä selvitetään.

ISIS lakkasi lähettämästä aseita, varusteita ja rahaa alueen taistelijoille tapauksen vuoksi.

Palkkoja ja tukia

Eräs Abu al-Iraqilta löydetyistä asiakirjoista valottaa “veljiksi” luonnehdittujen ISIS-taistelijoiden palkkoja ja järjestön maksamia etuuksia.

Syyriassa taistelevan Abu Muslim al-Mujahir -nimisen jihadistin palkkalaskelma on päivätty viime vuoden elokuulle. Tuolloin terroristijärjestön taloustilanne oli vielä huomattavasti nykyistä parempi.

Taulukon mukaan hänelle maksettiin 50 dollarin kuukausipalkkaa. Lisäksi hän sai toiset 50 dollaria tukea vaimonsa elättämiseen.

Asiakirjojen perusteella ISIS:n byrokratia on raskasta. Eräässä kirjeessä jihadisti pyytää viikon lomaa. Lupa myönnetään. Päällikkö huomauttaa kuitenkin, että lomapäivien kanssa tulee olla tarkkana tai muuten voi joutua ”sharia-lain mukaiseen kuulusteluun”.

Eräässä muistiossa ISIS:n tuomarin avustaja, tohtori Abu Sham yrittää selittää ISIS:n oikeusministeriön apulaisjohtajalle, miksi hänen alueellaan toimiva vankila on niin täynnä. Puolusteleva kirje vaikuttaa vastaukselta viranomaisen nuhteluihin.

”Kolme neljäsosaa vangeista pidätettiin vain muutamaksi tunniksi. Viime kuussa ketään ei pidätetty viikkoon (…). Tämän kirjeen kirjoitushetkellä vankilassa ei ole enää ketään”, Abu Sham selittää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)