Verkkouutiset

ISIS:n salainen budjetti julki: Pääelinkeinona omilta varastaminen

ISIS-jihadistijärjestön on uskottu pyörivän öljy- ja verotuloilla. Todellisuus on kuitenkin toinen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Irakissa ja Syyriassa vaikuttava ISIS-jihadistijärjestö on pyrkinyt luomaan hallitsemilleen alueille todellista valtiota muistuttavia rakenteita. Järjestö pyörittää muun muassa kouluja, sairaaloita ja muita julkisia palveluita.

Aiemmin ISIS:n on uskottu rahoittavan päivittäistä toimintaansa asukkailta kerättävillä veroilla ja etenkin öljytuloilla. Vice kertoo, etteivät tiedot pidä kuitenkaan paikkaansa.

ISIS-tuntija Aymenn al-Tamimi on julkaissut hänelle vuodetun Syyrian Deir Ezzorin alueen ISIS:n salaisen budjetin. Asiakirja paljastaa järjestön tulojen olevan suuret. Sen mukaan ISIS keräsi alueelta yksin joulukuun 2014 ja tammikuun 2015 välillä varoja yli 8 miljoonan dollarin eli noin 7 miljoonan euron edestä

Vaikka kyseessä onkin öljyrikas alue, tuli peräti 45 prosenttia varoista kuitenkin yllättävästä lähteestä. Iso osa rahoista on nimittäin kirjattu budjettiin ”konfiskaatioina”. Niiden osuus on suurempi kuin minkään muun yksittäisen tulonlähteen.

Käytännössä kyse on yksityisomaisuuden anastamisesta milloin milläkin perusteella.

”Jos jätät rukoilematta kolme kertaa peräkkäin, takavarikoidaan yrityksesi. Jos kuljetat kiellettyä tavaraa, kuten tupakkaa, viedään rahasi”, Tamimi selvittää.

Hänen mukaansa valtaosa takavarikoinneista tehdään ISIS:n alueen rajoilla. ISIS-taistelijoiden kerrotaan vievän matkalaisilta kaikki arvotavarat vastineeksi oikeudesta liikkua alueella.

”Tämä asiakirja nakertaa ISIS:n propagandaa. Se, että he saavat valtaosan tuloistaan ottamalla ihmisten omaisuutta, ei anna heistä kovinkaan hyvää kuvaa”, Tamimi jatkaa.

Hänen mukaansa ISIS:n tukijoiden keskeinen viesti on, että järjestöön kuuluvat ”rakentavat yhdessä jotakin suurempaa”.

Budjetin perusteella käsitys on virheellinen. Yli 60 prosenttia alueen ISIS:n menoista koostuu sotilastoiminnan kuluista. 10 prosenttia menee taas järjestön omalle poliisille. Vain alle 30 prosenttia varoista jää järjestön propagandassa mainostettuihin julkisiin palveluihin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)