Verkkouutiset

Hurja ukrainalaisväite: Separatistien piti pudottaa eri matkustajakone

Itä-Ukrainan separatistien tarkoituksena ei ollut pudottaa lentoa MH17 vaan venäläinen matkustajakone, Ukrainan turvallisuuspalvelu SBU:n johtaja Valentin Nalivaitsenko väittää.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

”Malaysian Airlinesin lentokoneen pudottamista tutkivat viranomaiset ovat saaneet selville, että militantit aikoivat tehdä terrori-iskun Aeroflotin Moskovasta Kyproksen Larnacaan matkalla olleeseen lentoon AFL-23074, joka oli tuolloin Ukrainan ilmatilassa”, Valentin Nalivatsenko sanoi tiedotustilaisuudessa torstaina turvallisuuspalvelun tiedotteen mukaan.

Nalivaitsenko korosti, että iskun tarkoituksena oli antaa Venäjälle syy aloittaa maahyökkäys Ukrainaan.

Virallisten lentotietojen mukaan Aeroflotin kone oli ainoa toinen malesialaiskoneen turmahetkellä Ukrainan ilmatilassa ollut kansainvälinen lento.

SBU:n julkaisemien tietojen perusteella lentojen nopeuksissa ja korkeuksissa oli hyvin vähän eroa. Molemmat koneet lensivät samanaikaisesti kohti Itä-Ukrainan Donetskia ja niiden lentoreitit menivät ristiin Novomikolaivkan alueella.

SBU:n mukaan separatistit ampuivat koneen alas noin kello 16.20 Pervomaiske-nimisen kylän läheltä Donetskin Oblastissa. Kylällä oli kuitenkin kaima muutaman kymmenen kilometrin päässä.

”Buk-ohjusjärjestelmästä saadut tiedot osoittavat, että terroristeille oli annettu käsky viedä se ”Pervomaiskoeen”. Terroristit, joista suuri osa on venäläisiä palkkasotureita, sekoittivat samannimiset kylät. Buk-järjestelmän kummallinen kulkureitti Ukrainan alueella vahvistaa tämän”, Nalivaitsenko väitti.

Hänen mukaansa separatistien oli tarkoitus asettaa ohjusjärjestelmä Aeroflotin reitille risteävän Malaysia Airlinesin lentoreitin sijaan.

SBU on julkaissut kotisivuillaan sarjan kuvia, jotka osoittavat sen mukaan Nalivaitsenkon väitteiden pitävän paikkansa.

”Tiedustelutiedot osoittavat, että militantit odottivat Venäjän armeijan tulevan alueelle onnettomuutta seuraavana päivänä. Tästä oli viitteitä Venäjän puolelta jo usean päivän ajan”, Nalivaitsenko sanoi.

Foreign Policy-lehden mukaan Nalivaitsenko oli myös kertonut ukrainalaismedialle separatistien operaation menneen niin pahasti pieleen, että siitä vastanneet laitettiin Venäjän sotilastiedustelupalvelu GRU:n tappolistalle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)