Verkkouutiset

D-vitamiinilisät eivät alenna verenpainetta

D-vitamiinipillereiden syöminen ei tuoreen tutkimuksen mukaan todennäköisesti vaikuta verenpaineeseen millään tavalla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vitamiinilisien on ajateltu laskevan verenpainetta, koska D-vitamiinin puutokseen liittyy joskus verenpaineen nousua. Nyt julkaistut tulokset perustuvat 46 satunnaistetun ja lumekontrolloidun tutkimuksen aineistoihin.

Aineistojen yhteysanalyysissa tutkijat eivät löytäneet minkäänlaisia viitteitä siitä, että D-vitamiinilisät vaikuttaisivat verenpaineeseen. Tutkimuksissa D-vitamiinilisiä annettiin vähintään neljän viikon ajan.

D-vitamiinista on toivottu yleislääkettä lukuisia sairauksia ja terveysriskejä vastaan, mutta tutkimustiedon kertyessä toiveet ovat useimmiten osoittautuneet turhiksi. Vaikuttaakin siltä, että D-vitamiinia riittävästi saavat eivät todennäköisesti saa pillereistä lisähyötyjä.

Nykyisten suositusten mukaan lasten ja aikuisten D-vitamiinin saanti ruoasta tai vitamiinivalmisteista olisi hyvä olla ainakin 10 mikrogrammaa päivässä ja yli 75-vuotiailla tuplasti enemmän.

Suomalaisten saanti jää kuitenkin yleensä tätä vähäisemmäksi etenkin syys- ja talvisaikaan. Kesällä auringonvalo riittää turvaamaan D-vitamiinin saannin, mutta muulloin se pitää hankkia ruoasta, kuten kalasta ja vitaminoiduista margariineista ja maitotuotteista tai vitamiinilisistä.

Asiasta kertoo Uutispalvelu Duodecim. Tutkimustulokset on julkaistu Jama Internal Medicine -tiedejulkaisussa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)