Poliisi tutki terroristien taloa jo ennen Brysselin iskuja ‒ asunnosta levisi "outo haju"

Belgian poliisi tutki naapurin mukaan Brysselin terroristien asuttamaa taloa sekä ennen että jälkeen terrori-iskujen.

  • LKS 20160323 A picture taken on March 23, 2016 shows a building at the corner of the street Rue Max Roos - Max Roosstraat and Rue Maurice Ombiaux in which a IS flag and explosive materials have been found. This appartment could be the place where the three terrorists of Zaventem airport (two of them committed suicide bombings) came at aiport with a taxi, - Belgium OUT / AFP / BELGA / AURORE BELOT -

    Brysselin terroristien asuintalo Pohjois-Brysselissä.

    ()

Belgian poliisilla oli The New York Timesin tietojen mukaan jo ennen tiistaisia Brysselin terrori-iskuja tarkkailussa rakennus, jossa iskujen tekijät asuivat ja rakensivat pomminsa.

Rakennuksen omistaja Alexandrino Rodrigues on kertonut, että poliisit tekivät tutkimuksia talolla sekä ennen että jälkeen terrori-iskujen. Rodrigues itse oli huomannut, että kuudennen kerroksen asunnosta, jossa terroristit majailivat, levittäytyi taloon erikoinen haju. Huolestunut naapuri oli ilmoittanut hajusta poliisille. Poliisi tutki asiaa mutta ei tunkeutunut asuntoon, josta haju tuli.

Kolme terroristimiestä oli tiistaiaamuna liikkunut Pohjois-Brysselissä sijaitsevalta asunnoltaan taksilla lentokentälle, jossa toinen iskuista toteutettiin. Taksikuski oli iskujen jälkeen tunnistanut miehet kuvasta, joka oli tallentunut lentokentän valvontakameralle, ja otti yhteyttä poliisiin. Taksikuski kertoi, että miesten painavista matkalaukuista oli tullut voimakas ja omituinen haju.

Poliisit olivat kuitenkin ehtineet terroristien asunnolle jo ennen taksikuskin vinkkiä. Poliisit osasivat suunnistaa oikealle talolle noin 90 minuutissa, kun taas valvontakameran kuva julkaistiin vasta tunteja iskujen jälkeen.

Poliisit löysivät terroristien asunnosta runsaasti pommintekovälineitä sekä ISISin lipun. Tutkimusten mukaan terrori-iskuissa käytetyt pommit olisi rakennettu asunnon olohuoneessa.

Brysselin terroritekojen jälkeen muun muassa belgialaiset poliitikot ovat ihmetelleet, miten Pariisin iskujen jäljiltä uusiin iskuihin ei osattu varautua tarpeeksi ja ajoissa.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.